U novoj vladi Španije 11 žena i pet muškaraca

Glavni izazov za novu vladu Pedra Sančeza biće isti oni koji su u posljednjih osam mjeseci proganjali bivšeg premijera Marijana Rahoja - nezavisnost Katalonije
88 pregleda 2 komentar(a)
Pedro Sančez, Foto: Reuters
Pedro Sančez, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2018. 06:39h

Žene su dominantne u novoj socijalističkoj vladi Španije i biće zadužene za neke od ključnih oblasti, poput ekonomije, finansija i odbrane. Vlada Socijalističke radničke partije Španije (PSOE) premijera Pedra Sančeza ima 16 ministara - 11 žena i pet muškaraca.

Sančez je rekao da je to prvi put od povratka Španije demokratskom sistemu 1970-ih godina prošlog vijeka da u jednoj vladi ima više žena nego muškaraca.

Na mjesto ministarke ekonomije imenovana je Nađa Kalvino, bivša generalna direktorka za budžet Evropske unije 2014. godine.

Margarita Robles je nova ministarka odbrane, a Marija Hesusu Montero ministarka finansija. Mjesta ministra pravde i obrazovanja takođe su pripala ženama, navodi agencija AP.

Bivši predsjednik Evropskog parlamenta Žozep Borel biće ministar spoljnih poslova Španije u novoj vladi koju će predvoditi socijalista Pedro Sančez.

Izbor Borela, 71-godišnjeg Katalonca koji je žestoko protiv nezavisnosti Katalonije, kritikovali su separatisti u tom regionu, dok su ga pozdravili poslanici koji su za ostanak u Španiji.

Dvadeset godina poslije svog prvog leta u svemir, prvi Španac - astronaut Pedro Duke, postaće ministar u novoj vladi svoje zemlje. Aeronautički inženjer koji je postao poznat tokom leta u svemir 1998. godine, biće na čelu resora nauke.

Poslije obuke u Rusiji i SAD, 1998. godine stigao je u orbitu Zemlje letjelicom "Diskaveri", a 2003. godine je bio i u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Prethodnih godina je oštro kritikovao donedavnu vladu konzervativca Marijana Rahoja zbog smanjivanja budžeta za naučna istraživanja i prosvetu.

Merithel Batet, katalonska poslanica i ekspert za ustavno pravo, dolazi na mjesto ministrake za javnu upravu. Kako navodi agencija AP, ona će biti zadužena za nastojanja Katalonije da dobije veću autonomiju.

Potpredsjednica vlade zadužena za jednakost biće Karmen Kalvo, takođe ekspert za ustavno pravo i bivša ministarka kulture u periodu do 2004. do 2007. godine.

Sančez je obavijestio španskog kralja Felipea Šestog o postavljenjima, prije nego što ih je saopštio javnosti. Prema njegovim riječima, nova španska vlada će biti "napredna, modernizatorska i evropska".

Glavni izazov za novu vladu Pedra Sančeza biće isti oni koji su u posljednjih osam mjeseci proganjali bivšeg premijera Marijana Rahoja - nezavisnost Katalonije.

Lider socijalista obećao je otvorene razgovore sa regionalnim vlastima u Kataloniji, navodeći da konačno rješenje mora da bude u skladu sa španskim ustavom.

Bonus video: