Brejvik osuđen na 21 godinu zatvora, kazna će se produžavati do kraja života

Brejvik je insistirao na tome da se proglasi uračunjlivim, zbog čega je rekao da se neće žali na presudu
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 10:59h

Anders Brejvik proglašen je uračunljivim i izrečena mu je kazna od najmanje 21 godinu zatvora, koja će se najvjerovatnije produžavati do kraja života, piše BBC.

Brejvik je prilikom ulaska u sudnicu ponovio svoj desničarski pozdrav. Izricanje presude Brejvik je saslušao sa osmjehom na licu.

Sudnica u Oslu, u kojoj je donesena presuda, još dva sata prije početka čitanja presude bila je puna novinara, porodica stradalih i preživelih.

Brejvika je od porodica stradalih odvajalo staklo.

Izricanje presude prati preko 500 novinara iz 160 raznih organizacija.

Brejvik je insistirao na tome da se proglasi uračunjlivim, zbog čega je rekao da se neće žali na presudu ukoliko ga proglaše uračunljivim.

To je presuda koju je okrivljeni i sam želio, a koja je verovatno i zadovoljila porodice žrtava koje nijesu željele da Brejvik ostatak života provede u psihijatrijskoj ustanovi.

Dio norveške javnosti se borio da se on proglasi neuračunljivim, pošto nijesu željeli da njegova ideologija i manifest budu proglašeni za djelo normalne osobe.

U Norveškoj ne postoji doživotna kazna, ali njegova presuda od 21 godine zatvora će se verovatno produžavati dok god predstavlja rizik za društvo, što bi moglo da bude do kraja njegovog života.

Galerija

Bonus video: