Tragedija u Sloveniji: Ljudi ispadali iz zapaljenog balona

Blizu Ljubljane se jutros srušio balon u kojemu je bilo 32 ljudi, od kojih je četvoro poginulo, dok se osmoro nalazi u kritičnom stanju
110 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 19:40h

Balon sa turistima, među kojima je bilo i djece, srušio se i zapalio nedaleko od Ljubljane, pri čemu su stradale četiri, a povrijeđeno je 28 osoba, saopštila je policija.

Prema izvještajima medija, u nesreći blizu gradića Iga, 10 kilometara od Ljubljane, učestvovala su dva balona. Baloni su oko pet sati zajedno uzletjeli, ali oko osam ih je iznenada zahvatila oluja i jedan balon je uspio da se bezbjedno prizemlji, dok je drugi udario u drvo i zapalio se.

Prema prvim nalazima istrage, uzrok pada je „ukrštanja vjetrova“ u blizini tla. Rukovodilac službe za istraživanje nesreća u slovenačkomMinistarstvu za infrastrukturu, Roman Rovšek rekao je da je do nesreće došlo zbog teškoća u upravljanju balonom, što je bila posljedica vjetra.

„Nesreća se dogodila tokom slijetanja, kada smo naletjeli na prepreku, možda stabla, nakon čega je, navodno, pukao ventil i gas počeo da curi. Tada je došlo do pregrijavanja balona, koji se potom zapalio“, rekao je jedan od putnika „Slovenskim novicama“.

„Spuštali smo se, ali mislim da je brzina bila suviše velika. Udarili smo u tlo, jednom odskočili i ponovo udarili. Držali smo se, ali je petoro nas ispalo“, ispričao je jedan od preživjelih Tomaž Šimec za slovenački Kanal A. „Poslije toga se više ničeg ne sjećam.“

Kako je javila novinska agencija STA, tijela poginulih su ugljenisana do neprepoznatljivosti. Među povrijeđenima je i šestoro djece. Većina povrijeđenih ima opekotine i prelome kostiju, a osam njih je u kritičnom stanju.

Od 32 osobe koliko se nalazilo u balonu (30 putnika, pilot i kopilot) su građani Slovenije, a među njima su bila i tri Italijana i jedan Britanac, kazao je Rojtersu portparol policije.

U Sloveniji su panoramski izleti balonima popularni način zabave za domaće i strane turiste, a koriste se i za proslave rođendana. Dosad nije bilo ovakvih nesreća.

Galerija

Bonus video: