Svađa na Facebooku prerasla u zločin: Dječak (15) ubio za 100 eura

Djevojčica je ubijena nakon što je na Facebooku objavila uvredljive komentare o svojoj prijateljici Poli V
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 08:00h

U holandskom gradu Arnhemu počelo je suđenje 15-godišnjem tinejdžeru koji je optužen da je ubio svoju vršnjakinju nakon što su mu za to 100 eura platili njeni poznanici sa kojima se posvađala oko uvredljivih komentara na Facebooku.

Slučaj poznat po imenu “Facebook ubistva" šokirao je Holandiju, a u ponedjeljak započeto suđenje otkrilo je precizniju hronologiju dešavanja koji su bezazlenu tinejdžersku prepirku pretvorili u ubistvo.

Dječak identifikovan kao "Jinhua K", priznao je da je djevojku ubio u napadu nožem u januaru, kada je teško ranio i njenog oca.

Sve je, piše Jutarnji list, počelo kada je žrtva Džojs "Vinsi" Hau na stranicu Facebooka objavila neke uvredljive komentare o svojoj prijateljici koja je javnosti predstavljena pod pseudonimom “Poli V” (16).

Tinejdžerski par je “plaćenom ubici” ponudio novac i obećao da će mu u budućnosti uvijek plaćati piće kada ga sretnu u gradu, u noćnom provodu

Rekonstrukcija planiranja ubistva nedavno je u Holandiji prikazana u epizodi popularne televizijske krimi serije “EenVandaag”.

Tinejdžerski par je “plaćenom ubici” ponudio novac i obećao da će mu u budućnosti uvijek plaćati piće kada ga sretnu u gradu, u noćnom provodu. Prema navodima holandskog ministarstva pravde, par i ubica su proveli sedmice planirajući ubojstvo, komunicirajući preko Facebooka i telefonom.

Tokom posljednjeg susreta prije ubistva, Jinhua je dobio poruku sa imenom i adresom djevojčice koju je trebalo da ubije, kao i uputstvao tome u koje je vrijeme žrtva kod kuće, gdje je živjela sa svojim roditeljima.

Za ubistvo je Jinhua dobio 100 eura (neki mediji tvrde da je bila riječ o manjoj svoti, pa pominju iznos od oko 20 eura).

Otac ubijene, koji je i sam teško ranjen u napadu, u pismu sudiji je napisao "da se svaki dan pita kako su mogli da je ubiju zbog prepirke"

Tokom prvog saslušanja, Jinhua je kazao da mu je "jako žao" što je ubio djevojčicu. Otac ubijene, koji je i sam teško ranjen u napadu, u pismu sudiji je napisao "da se svaki dan pita kako su mogli da je ubiju zbog prepirke".

"Djeca postaju sve nasilnija. Nemaju poštovanja prema drugom, ne misle na druge. Nadam se da će sudije, političari, roditelji i cijelo društvo učiniti nešto da to spriječe", poručio je otac žrtve.

U zločinu je teško povrijeđen i otac djevojčice

Iako su sudski procesi u kojima su optuženi maloljetnici u Holandiji uvijek zatvoreni za javnost, sudije su odlučile da ovo suđenje bude izuzetak. Njihov je glavni motiv da javnost upoznaju sa ulogom koju su društveni mediji imali u čitavom slučaju.

Na tu temu i uopšte načinu na koji tinejdžeri komuniciraju na internetu posvećena je velika pažnja u raspravama o ubistvu.

Nakon odluke o tome da li će im biti suđeno kao maloljetnicima ili odraslim osobama, ubrzo bi trebalo da počne i suđenje Poli V i Vesliju Si.

Bonus video: