uoči presude

Porodice ubijenih: Dok god je živ, Brejvik mora biti iza rešetaka

Porodice žrtava Andersa Behringa Brejvika uoči izricanja presude za tri dana smatraju da treba da ostane zatvoren do kraja života
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 11:51h

Anders Brejvik treba da ostane iza rešetaka do kraja života, jasna je želja porodica žrtava u norveškom napadu.

"Ako ova osoba nije pravno odgovorna za svoja djela, da li su to bili nacisti?“, upitao je Klaude Pereau, koji je izgubio 25-godišnjeg sina u oružanom napadu desničarskog ekstremiste na ostrvu Utoja.

Pereau vjeruje da je Brejvik dovoljno uračunljiv da može da ide u zatvor.

"On je možda neko ko je nepodoban u društvu, ali nije lud, imajući u vidu način na koji je dvije godine proračunavao i pripremao svoj zločin", rekao je Pereau AFP-u.

Kako prenosi Klix, Brejvik je 22. jula 2011. godine aktivirao bombu ispred zgrade Vlade centru Osla i ubio osam ljudi, a potom otišao na ostrvo Utoja i ubio još 69 osoba u kampu omladine vladajuće Laburističke stranke.

On je priznao ubistva i rekao da je želio da zaštiti Norvešku od uticaja muslimana.

Okružni sud u Oslu će se u petak, 24. avgusta, izjasniti o tome da li je Breivik krivično odgovoran i da li treba da ide u zatvor, što traži odbrana, ili će ići u psihijatrijsku ustanovu, što zahtijeva tužilaštvo.

"Isplanirano zlo sa namjerom"

"Za mene je najvažnije da bude utvrđena njegova odgovornost. Sve što je uradio čini se tako pažljivo isplanirano sa zlom namjerom“, izjavila je Unni Espeland Marcussen, koja je na Utoji izgubila šesnaestogodišnju kćerku.

Tokom suđenja, na kojem su izlaganja okončana 22. juna, svjedočili su mnogi stručnjaci za psihijatriju i uglavnom imali suprotna mišljenja o Brejvikovoj uračunljivosti.

On želi da bude proglašen uračunljivim, kako njegova islamofobija i antumultikulturalna ideologija ne bi bili okarakterisani kao buncanje poremećene osobe.

"Presuda sama po sebi ne znači mnogo. Važno je da on bude zauvijek isključen iz društva“, inisitira Pereau.

Nema takve kazne

Među članovima porodica žrtava niko ne želi da vidi Brejvika kao slobodnog čovjeka jednog dana.

"To je i u njegovom interesu. Toliko je ljudi koji su izgubili najbliže – roditelje, djecu, braću ili sestre – da on ne bi bio bezbjedan ako bi bio pušten", naglasila je Christin Bjelland, potpredsjednik grupe koja pruža podršku porodicama žrtava.

Brejvikov advokat Geir Lipstad napominje da u Norveškoj ne postoji kazna doživotnog zatvora i da društvo mora biti spremno za Brejvikov povratak među slobodne ljude jednog dana.

Prema odredbama norveškog zakona, zatvorenici za koje se smatra da su opasni po društvo mogu biti zadržani iza rešetaka na neodređeno vrijeme.

Preporučujemo za Vas