čuvaju je

Češka: Protestni natpisi na crkvi zbog presude pankerkama

Obezbjeđenje čuva crkvu u Karlovim Varima od kada su se zbog zatvoreske kazne koju su dobile pankerke, na crkvi pojavili natpisi "Oslobodite Pusi rajot"
0 komentar(a)
pankerke putin, Foto: Beta
pankerke putin, Foto: Beta
Ažurirano: 23.02.2019. 11:54h

Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla u Karlovim Varima dobila je obezbjeđenje kada su se u njoj pojavili natpisi "Oslobodite Pusi rajot" povodom stroge zatvorske kazne izrečene članicama te ruske pankerske grupe za izgred u crkvi u Moskvi.

Natpisi sa zahtjevom da se oslobode ruske pankerke koje su osuđene na zatvor zbog nastupa protiv predsjednika Vladimira Putina u hramu Isusa Spasitelja u Moskvi pojavili su se u Karlovim Varima na zidu crkve a zatim kao cedulja umjesto rasporeda bogosluženja.

Otac Nikolaj iz tog pravoslavnog hrama u poznatoj češkoj banji koju masovno pohode ruski turisti, a jedna je od centara ruske dijaspore u Češkoj, dobio je i prijeteću, vulgarnu SMS poruku od nepoznate grupe Mali pomoćnici satane.

Češka se i zvanično pridružila osudi presude i zatvorske kazne za tri članice Pusi rajot a protestovali su i aktivisti za ljudska prava, uglavnom kroz hepeninge.

Jedan takav hepening zakazan je za večeras, ispred konzulata Rusije u Karlovim Varima.

"Ne želimo da naše okupljanje bude shvaćeno kao antirusko, već upravo kao prorusko. Želimo slobodu za Ruse", kazao je za današnje Lidove novini Eduard Bartussek, jedan od lokalnih muzičara i umjetnika koji organizuju večarašnji protest.

On je pozvao Čehe da večeras dođu pred konzulat u majicama sa šarenim kapuljačama, da ponesu bubnjeve i skandiraju "Puštite sestre kući".