Licemjerje: Britanci kažu da moraju da izruče Asanža, a čuvali su diktatora

Ulazak u ambasadu Ekvadora bi bio presedan i onda bi drugi mogli da ulaze u britanske ambasade u svijetu, a London ne bi smio da reaguje
10 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 10:48h

Velika Britanija bi počinila diplomatsko samoubistvo ako bi pokušala da uhapsi osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, tako što bi provalila u ambasadu Ekvadora u Londonu, kazao je ekvadorski lider Rafael Korea.

"Dok Velika Britanija ne povuče (prijetnju) ili se izvini, opasnost i dalje postoji", rekao je Korea za državnu televiziju Ekvadora.

Korea kaže da bi ulazak u ambasadu postavio presedan i da bi onda drugi mogli da ulaze u britanske ambasade u svijetu, a London ne bi smio da reaguje, javlja BBC.

Ne zna se šta bi mogao da bude sljedeći diplomatski korak Britanije u slučaju Asanž, ali Korea je najavio da bi mogao da slučaj prebaciti u Ujedinjene nacije.

"Ne zaboravite da je David pobijedio Golijata. I s mnogo Davida je lakše da se sruši nekoliko Golijata", slikovito je naveo Korea i dodao da se Ekvador nada "jasnoj i koherentnoj podršci".

Potez Londona krši sve zakone među američkim državama, cjelokupno međunarodno pravo, Bečku konvenciju i sve diplomatske tradicije, bar one u poslednjih 300 godina na globalnom nivou, kazao je Korea.

"Britanci tvrde da nemaju drugog izbora nego izručiti Asanža. Zašto onda nisu svojevremeno izručili Augusta Pinočea?", upitao je Korea ukazavši na britansko licemjerje.Više stotina građana Ekvadora demonstriralo je juče na ulicama glavnog grada Kita, kako bi podržalo odluku vlade da dodjeli azil osnivaču Vikiliksa Asanžu.Asanž strahuje da bi mogao biti izručen SAD-u gdje bi mu mogli suditi za špijunažu zbog objelodanjivanja, na sajtu Vikiliksa, povjerljivih depeša Stejt departmenta.

Bonus video: