Špigl: Ovo su najopasniji političari u Evropi

Špigl navodi kako je ekonomska i politička situacija u Evropi sama po sebi dovoljno teška i rješenja nije lako naći
82 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 09:21h

Njemački list "Špigl" je objavio listu deset najopasnijih evropskih političara.

Špigl navodi kako je ekonomska i politička situacija u Evropi sama po sebi dovoljno teška i rješenja nije lako naći, ali da ovi ljudi svojim izjavama samo otežavaju proces rješavanja krize.

Pritom navodi kako je mahom riječ o populistima koji radi postizanja jeftinih političkih bodova ugrožavaju evropski projekt.

Listu predvodi bavarski ministar finansija Markus Soder, inače poznat po beskompromisnoj retorici, koji je nedavno kazao kako od "Grčke treba napraviti primjer" da bi se pokazalo kako eurozona zna biti čvrsta i nemilosrdna.

"Svi u jednom trenutku moraju napustiti mamu, a to je vrijeme došlo i za Grčku", kazao je Soder.

Zatim je tu vođa grčke ljevičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras, čiji program ne treba posebno predstavljati. Sama činjenica da se zalaže za poništenje bailout sporazumu Špiglu je bila dovoljna da ga proglasi opasnim za Evropu, komentariše Index.hr.

Slijedi Silvio Berluskoni, koji se sprema za nove izbore, a kampanjuće graditi na populističkim antivevropskim frazama.

Tu je očekivano i Marin Le Pen lider francuske ekstremne desnice koja Evropsku uniju predstavlja kao novi Sovjetski Savez koji vodi Angela Merkel.

Izdvojen je i Timo Soini, vođa opozicije koji želi da Finska igra ulogu "lošeg policajca" u EU te se zalaže za ukidanje pomoći zemljama periferije.

Još jedan Njemac je na listi i to Aleksander Dobrint koji se zalaže sa strog stav prema Grčkoj i predlaže da se ta zemlja vrati drahmi.

Naravno, lista nije prošla bez Najdžela Feridža koji često puni novinske stupce euroskeptičnim govorima, a poznat je i po ocjeni da je Herman Van Rompej harizmatičan "kao mokri dronjak".

Hajnc Kristijan Štrahe je osim što je kritički nastrojen ka Evropskoj uniji, poznat i po antisemitskim ispadima.

Tu je i Holanđanin Gert Vilders koji je nakon što je makao fokus sa "muslimanskog pitanja" prešao na euroskeptičnu retoriku.

Listu zatvara premijer Mađarske, Viktor Orban, koji donosi zakon uprkos naredbama iz Brisela, i kojeg upozoravaju da pokušava da destabilizuje EU.

Galerija

Bonus video: