Rusija se, povodom presude pankerkama, poziva na zakon u Njemačkoj

Presuda članicama benda "Pussy Riot" glavna je tema ruske štampe. "Dvije godine, to je zaista mnogo", piše Komsomolska Pravda
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 10:33h

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je danas, reagujući na kritike međunarodne zajednice zbog presude članicama grupe "Pussy Riot", da neke zapadnoevropske zemlje takođe imaju zakone kojima se podrazumijevaju stroge kazne za krivično djelo usmjereno protiv religije i religioznih ubjeđenja.

"Krivično djelo usmjereno protiv religije i religioznih ubjeđenja, uključujući i huliganstvo u molitvenim mjestima kažnjavaju se zatvorom do tri godine ili novčanom kaznom", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, koje se poziva na zakon u Njemačkoj.

Savjet Evrope, OEBS, SAD, Njemačka i Francuska osudili su odluku suda u Moskvi da članice ruskog pank-rok benda "Pussy Riot" osudi na po dvije godine zatvora, ocjenjujući da je kazna neproporcionalna krivičnom djelu

Savjet Evrope, OEBS, SAD, Njemačka i Francuska osudili su juče odluku suda u Moskvi da članice ruskog pank-rok benda "Pussy Riot" osudi na po dvije godine zatvora, ocjenjujući da je kazna neproporcionalna krivičnom djelu.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osuđene su juče za huliganstvo, pošto su u februaru u moskovskom hramu Hrista Spasitelja izvele performans u okviru kojeg su otpjevale pjesmu "Bogorodice, Putina progoni".

Presuda pankerkama glavna je tema današnjih izdanja ruskih listova.

"Kazna koja dijeli javno mnjenje - dvije godine u radnom logoru", naslov je članka koji danas objavljuje list Moskovski Komsomolac.

Transparent na protestu protiv procesa moskovskim pankerkama

"Dvije godine, to je zaista mnogo", piše Komsomolska Pravda, ali i predviđa da će odlukom žalbenog suda kazna biti smanjenja "blesavicama", "kako bi se one vratile djeci i svojim najbližima".

Galerija

Bonus video: