Policija je mogla da spriječi masakr Brejvika

Direktor norveške policije Ojstein Maeland je rekao da je otkaz dao čim je osjetio da više nije imao podršku vlade
81 pregleda 0 komentar(a)
Ojstein Maeland, Foto: Nportal.no
Ojstein Maeland, Foto: Nportal.no
Ažurirano: 17.08.2012. 11:12h

Direktor norveške policije Ojstein Maeland podnio je ostavku poslije izvještaja nezavisne komisije koja je utvrdila da je policija mogla da spriječi masakr koji je počinio Anders Behring Brejvik (33) usmrtivši 77 osoba, 22. jula 2011.

U saopštenju Maeland je rekao da je otkaz dao čim je osjetio da više nije imao podršku vlade, prenio je Asošijeted pres.

Maeland, koji je došao na čelo policije nekoliko nedjelja prije Brejvikovog napada, kritikovan je zbog propusta u djelovanju policije tokom i poslije najtežeg napada koji se dogodio u Norveškoj u mirnodopsko vrijeme.

Nezavisna komisija je, takođe, utvrdila da su obavještajne službe mogle saznati nešto o Brejvikovim planovima nekoliko mjeseci prije napada, kada je kupio komponente za sastavljanje bombe i da je policija imala dovoljno informacija da ga zaustavi u trenutku kada se kretao od mjesta bombaškog napada prema kampu mladih.

Od Brejvikovog bombaškog napada u centru Osla i ubistva djece u omladinskom kampu do dolaska policije prošlo je više od sat vremena.

Bonus video: