Španci stavljaju katance na kontejrnere iz kojih se hrane siromašni

Mnogi analitičari i rejtinška agencija "Fitch" prognoziraju da je za Španiju nedovoljno čak i izdvajanje od 100 milijardi eura
4 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 09:47h

Ministarstvo ekonomije Španije i Centralna banka pripremaju zvanični zahtjev za izdvajanje 30 milijardi eura koji će biti namjenjeni za pomoć, ili, kako se to popularno kaže, "rekapitalizaciju" četiri velike kreditne organizacije.

Među njima je kompanija "Bankia" za čiju je podršku Madrid ove godine već izdvojio više od 27 milijardi eura.

Krajem prošlog mjeseca Eurogrupa je već odobrila mogućnost izdvajanja tranše za rekapitalizaciju finansijskih organizacija Španije.

Tranša treba da iznosi upravo 30 milijardi eura iz prethodno odobrenih u iste svrhe 100 milijardi!

Španski heroj gradonačelnik kreće u tronedjeljni marš zemljom >>>

Eksperti smatraju da će taj novac kreditne organizacije dobiti do septembra. U izjavi Eurogrupe rečeno je da će novac biti izdvojen u slučaju da bude neophodno.

Neki eksperti smatraju da je situacija u bankarskom sektoru Španije posljednjih mjeseci pogoršana. Mnogi analitičari i rejtinška agencija "Fitch", piše Klix.ba, prognoziraju da je za Španiju nedovoljno čak i izdvajanje od 100 milijardi eura.

Skoro trećina izdvojenih kredita iz ECB na teritoriji eurozone otpada na banke u Španiji

Skoro trećina izdvojenih kredita iz ECB na teritoriji eurozone otpada upravo na banke u Španiji.

I dok uveliko traje spašavanje finansijskih institucija i naročito banaka, siromašni slojevi španskog društva suočeni su sa dodatnim zabranama koje im otežavaju preživljavanje.

Javnost su prodrmali slučajevi kada je nekoliko ljudi ukralo namirnice iz supermarketa da bi ih poklonili siromašnima. Svi su uhvaćeni i predati u policijsku stanicu.

Ova akcija, kako si ispričali uhapšeni, predstavlja protest zbog mjera intenzivne štednje u zemlji.

Tu je i nova naredba vlasti da se kontejneri za smeće u prehrambenim prodavnicama, kafićima i restoranima od sada katanče?!

"Problem" je u tome što u jeku krize siromašni sve češće pokušavaju da dođu do hrane upravo tamo.

Bonus video: