Grčka: Uspon "Zlatne zore" uzrok sve češćih rasističkih napada

"Zlatna zora" je nedavno organizovala dijeljenje hrane siromašnima u Atini, a hranu su mogle da dobiju samo osobe koje su pokazale grčku ličnu kartu
6 komentar(a)
Zlatna zora, neonacisti, Nikos Mihalolijakos, Foto: Reinform.nl
Zlatna zora, neonacisti, Nikos Mihalolijakos, Foto: Reinform.nl
Ažurirano: 12.08.2012. 14:38h

Mladi Iračanin ubijen je u Atini, a pretpostavlja se da je motiv zločina rasizam.

Pet motorista koji su izboli mladića ranije su napali jednog Rumuna i Marokanca. Mladić, čije godine nisu navedene, preminuo je u bolnici od posljedica uboda oštrim predmetom saoštila je policija.

Napad se desio za vrijeme policijske akcije čiji je cilj da očisti gradove od imigranata. Smatra se da su ovakva djela posljedica jačanja neonacističke partije "Zlatna zora", koja je na posljednjim parlamentarnim izborima osvojila 18 mjesta u skupštini Grčke, a čijih je više članova optuženo za rasističko i ksenofobično ponašanje.

Dijelili hranu isključivo Grcima

"Zlatna zora" je nedavno organizovala dijeljenje hrane siromašnima u Atini, a hranu su mogle da dobiju samo osobe koje su pokazale grčku ličnu kartu, a ne i imigranti.

Oko 500 osoba okupilo se na trgu Sintagma u Atini i dijelilo hranu isključivo osobama koje su pokazale grčka dokumenta, a predvodio ih je porparol "Zlatne zore" Ilias Kasidiaris, kome se sudi zbog napada na dvojicu ljevičara u TV emisiji.

Rukovodstvo ove ekstremno-desničarske partije smatraju da je gradonačelnik Atine previše popustljiv prema imigrantima, te da je glavni grad Grčke ukaljan "imigrantima bez pantalona koji paradiraju okolo".

Komesar za ljudska prava u Savjetu Evrope Nils Muizineks pozvao je institucije u Grčkoj da preispitaju da li je ova partija uopšte i legalna. Muizineks je "Zlatnu zoru" nazvao najekstremnijom partijom u Evropi, prenio je Dejli telegraf.

Bonus video: