Gazprom pritiska Hrvatsku da prevari Evropsku uniju?

Evropska komisija smatra da su međuvladini ugovori koje Hrvatska do sada potpisala sa Rusijom u protivnosti sa zakonodavstvom EU
0 komentar(a)
Gazprom, Foto: Novinite.com
Gazprom, Foto: Novinite.com
Ažurirano: 12.08.2012. 08:54h

Ruski naftni gigant Gazprom vrši pritisak na Hrvatsku da potpiše međudržavni i dioničarski ugovor kojim bi se regulisala gradnja gasovoda Južni tok, i to prije nego Hrvatska uđe u Evropsku uniju.

Jutarnji list tvrdi da se to nalazi u povjerljivom dokumentu Vlade, te da Kremlj ovim pritiskom pokušava da navede Hrvatsku da prevari Evropsku uniju.

Evropska komisija smatra da su međuvladini ugovori koje Hrvatska do sada potpisala sa Rusijom u protivnosti sa zakonodavstvom EU.

Južni tok je gasovod koji je dugačak preko 3.600 kilometara i njime se planira dopremanje gasa iz Rusije u Evropu, a po pisanju Jutarnjeg lista, ruski predstavnici ubjeđuju da bi novi međudržavni ugovor bio iznad prava Evropske Unije kada Hrvatska postane njena članica u julu 2013.

Međutim, Hrvatska mora da bude oprezna jer je pod monitoringom prije ulaska i mora da mijenja sve međudržavne ugovore koji nisu u skladu s pravnom stečevinom EU-a, tzv. aki komuniter.

Bonus video: