posljedice krize

I Fič smanjio Sloveniji kreditni rejting

Ukoliko ne osigura finansijska sredstva za banke i finansiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti dalje snižavanje rejtinga, upozorava Fič
0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Pinterest
Ljubljana, Foto: Pinterest
Ažurirano: 09.08.2012. 09:49h

Bonitetna agencija Fič snizila je kreditni rejting Slovenije sa A na A-, sa negativnim srednjoročnim izgledima, nakon što su joj prethodnih dana ocjenu snizili Mudis i Standard end Purs.

Prema novoj ocjeni Fiča, koji je Sloveniji kreditni rejting posljednji put smanjio u januaru ove godine, ta zemlja je sada prema kreditnom riziku za investitore svrstana u grupu u kojoj su još Italija, Poljska i Malezija.

Fič je u saopštenju naveo da se Slovenija i dalje suočava sa nedostatkom vjerodostojnog plana za dokapitalizaciju bankarskog sistema i da pogoršana pozicija na tržištu kapitala slovenačkoj Vladi može onemogućiti nastojanje da dokapitalizuje banke i premosti fiskalni deficit, prenosi Business.

Prema ocjeni Fiča, slovenačka Vlada će ove i sljedeće godine banke morati da dokapitalizuje sa 2,8 milijardi EUR, zbog čega bi se udio državnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) mogao povećati sa 47,6 odsto koliko je iznosio u prošloj godini na oko 63 odsto u 2014.

Ukoliko ne osigura finansijska sredstva za banke i finansiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti dalje snižavanje rejtinga, upozorava Fič.

Snižavanje rejtinga nije iznenađenje

Tajnikar je kazao da bi čak i u slučaju teže krize Sloveniji od EU trebala mnogo manja pomoć u odnosu na Španiju i Italiju

Nekadašnji ministar ekonomija i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, Maks Tajnikar rekao je da bonitetne agencije u svojim ocjenama koriste strožije kriterijume za male države i njihove ekonomije nego za neke velike države koje su u većim teškoćama, poput Španije i Italije.

Tajnikar je kazao da bi čak i u slučaju teže krize Sloveniji od EU trebala mnogo manja pomoć u odnosu na Španiju i Italiju.

Njemački dnevni list Zidojče cajtung objavio je u srijedu opširni članak o Sloveniji, u kojem upozorava na krizu što je pogodila ovu mladu članicu EU, uz tvrdnju da je raniji optimizam u razvoju zemlje u međuvremenu ustupio mjesto pesimizmu izazvanog lošim ekonomskim rezultatima.

Slovenija je izgledala poput "produžetka Austrije", piše list, ali je u međuvremenu počela ličiti na Italiju.

I politička situacija nestabilna

Nakon dobrih ekonomskih pokazatelja u vrijeme pristupa Sloveniju EU 2004, Slovenija muku muči s krizom i lošim trendom, a Vlada je prinuđena da štedi na sve strane.

Zidojče cajtung navodi da ni slovenačka politika nije potpuno stabilna i podsjeća na neuspjeh u prvom pokušaju formiranja vlade nakon izbora u decembru, kao i na sudski postupak što se vodi protiv predsjednika slovenačke Vlade Janeza Janše zbog korupcije.

"Turizam je jedina uspješna ekonomska grana", piše list, uz tvrdnju da Slovenci u svojoj zemlji ne mogu više sebi priuštiti ono što mogu ponuditi gostima.