Kleg: Odbijajući reformu Doma lordova, konzervativci krše koalicioni sporazum

Reforma je predviđala da broj članova Doma lordova bude smanjen sa 826 na 450, a da 80% njih bude birano
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2012. 18:02h

Zamjenik britanskog premijera Nik Kleg rekao je danas da će vlada odustati od reforme gornjeg doma parlamenta, Doma lordova, koji postoji 700 godina.

Reforma kojoj su liberalne demokrate veoma privržene, bila je dio njihovog koalicionog sporazuma s konzervativcima premijera Dejvida Kamerona.

"Koalicija funkcioniše uz međusobno poštovanje - to je recipročan sporazum. Rekao sam premijeru da ću, kada se parlament bude izjašnjavao o redefinisanju izbornih jedinica za izbore 2015, dati mojoj partiji uputstvo da glasa protiv toga", kazao je Kleg

Kleg je danas rekao da ga je Kameron obavijestio da je "nedovoljan broj poslanika iz redova konzervativaca" spreman da glasa za reformu Doma lordova.

Ovo odustajanje označava "kršenje koalicionog sporazuma", rekao je lider liberalnih demokrata koji je najavio da njegovi poslanici zbog toga neće glasati za redefinisanje izbornih jedinica što žele konzervativci.

Kleg je rekao da Konzervativna partija ne poštuje obećanja o sprovođenju reforme Doma lordova i da je posljedica toga da je "prekršen dio našeg koalicionog sporazuma".

"Koalicija funkcioniše uz međusobno poštovanje - to je recipročan sporazum.

Rekao sam premijeru da ću, kada se parlament bude izjašnjavao o redefinisanju izbornih jedinica za izbore 2015. godine, dati mojoj partiji uputstvo da glasa protiv toga", dodao je Kleg.

Dom lordova, gornji dom britanskog parlamenta

Reforma je predviđala da ukupan broj članova Doma lordova bude smanjen sa 826 na 450, a da 80 odsto njih bude birano.

U okviru nastojanja da se reformiše Dom lordova, 1999. godine je izbačeno 600 članova koji su naslijedili taj položaj, ali su dalje reforme stale zbog žalbi članova tog doma.

Dom lordova ne može da donosi zakone, ali može da predlaže amandmane.

Bonus video: