Koloseum se krivi, "naginje" na Krivi toranj u Pizi

Koloseum bi uskoro mogao da doživi sudbinu Krivog tornja u Pizi, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, upozoravaju eksperti
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2012. 18:38h

Italijanski geolozi su, nakon detaljnog ispitivanja njegove strukture zaključili da je sada južna strana Koloseuma za 40 centimetara niža od sjeverne i da mu je neophodna restauracija.

Čuveni rimski Koloseum bi uskoro mogao da doživi sudbinu Krivog tornja u Pizi, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, upozoravaju eksperti.

Izgradnja ogromnog amfiteatra počela je 72. godine nove ere za vrijeme vladavine Vespazijana, a završena je osam godina kasnije, dok je na vlasti bio njegov sin Tit

Ovu anomaliju su geolozi prvo primjetili prije godinu dana, a sada se brinu da se možda radi o pukotinu u bazi ispod amfitetara.

"Betonska ploča na kojoj počiva Koloseum, koja je kao krofna debljine 13 metara, možda ima neku pukotinu", rekao je Đorđo Monti sa rimskog univerziteta "La Sapienca".

"Postoji nekoliko mogućih uzroka: možda su greške u originalnoj konstrukciji, mada bi 40 centimetara u tom slučaju bilo previše, a moguće je da su neki problemi u bazi", rekla je Rosela Rea, direktorica Koloseuma.

Ispitivanja će trajati još godinu dana, a kao moguć uzrok mnogi navode saobraćaj koji se svakodnevno odvija odmah pored ovog obiljležja italijanskog glavnog grada.

Bonus video: