Vlada Velike Britanije podržala sporazum o raskidu sa EU

"Čvrsto vjerujem da je nacrt sporazuma o izlasku najbolji koji se mogao postići", rekla je Mejova
181 pregleda 0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2018. 20:25h

Britanska premijerka Tereza Mej je dobila podršku vlade za nacrt plana o izlasku iz Evropske unije, ali je sada čeka puno opasnija borba za dobijanje podrške parlamenta.

"Znam da su pred nama teški dani. Ovo je odluka koja će se intenzivno preispitivati,“ rekla je Mejova nakon sjednice koja je trajala pet sati.

Više od dvije godine pošto je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu glasalo za izlazak iz EU, premijerka je kazala novinarima ispred rezidencije u Dauning stritu da je pridobila podijeljeni kabinet, u kojem su i neki istaknuti "breksitaši".

"Čvrsto vjerujem da je nacrt sporazuma o izlasku najbolji koji se mogao postići", rekla je Mejova dok su demonstranti uzvikivali slogane protiv breksita sa kraja ulice.

Sve oči su sada uprte u "breksitaše" u kabinetu - hoće li neki od njih podnijeti ostavku u znak protesta zbog sadržaja sporazuma, za koji se premijerka nada da će zadovoljiti i one koji su glasali za izlazak i pristalice EU, osiguravajući nastavak tijesnih veza sa blokom.

Mejova je sada je suočena sa teškom borbom da dobije podršku britanskog parlamenta, gdje su protivnici kritikovali njen sporazum čak i prije nego što su ga pročitali.

Mnogi poslanici njene Konzervativne stranke, kao i laburisti i druge opozicione stranke, skeptični su prema njenim breksit planovima ili čak otvoreno neprijateljski nastrojeni. Sjevernoirska stranka DUP, od koje premijerka Mej zavisi u parlamentu, već je poručila da će vjerovatno glasati protiv sporazuma jer smatra da će on dovesti do raspada UK.

Ne zna se kada će parlament glasati o sporazumu. Da bi dobio podršku, Mejovoj je potrebno oko 320 glasova u parlamentu od 650 članova.

Krajnji ishod za UK je neizvjestan: scenariji se kreću od mirnog raskida do odbacivanja premijerkog sporazuma, potencijalnog kraja njene vladavine i ostavljanja bloka bez dogovora, ili novi referendum. To je mogućnost koju je Mejova stalno isključivala.

Za EU, koja se oporavlja od uzastopnih kriza oko duga i imigracije, gubitak Britanije je do sada najveći udarac za 60-godišnje napore stvaranja evropskog jedinstva nakon dva svjetska rata.

Mejova, koja se u početku protivila breksitu, i izabrana je u metežu nakon referenduma, uložila je svoju budućnost u sporazum za koji se nada da će riješiti zagonetku breksita: da napisti EU a istovremeno zadrži najtješnje moguće veze. Međutim, malo koga je zadovoljila.

Pristalice breksita u Konzervativnoj stranci, koja je tri decenije podijeljena oko Evrope, kazali su da se premijerka predala EU i da će oboriti sporazum.

Prije premijerkinog obraćanja, BBC je objavio da je ljutnja među poslanicima Konzervativne stranke koji podržavaju breksit toliko velika da će danas vjerovatno pozvati da joj se izglasa nepovjerenje kao liderki stranke.

Njeno liderstvo bi moglo biti dovedeno u pitanje ako 15 odsto konzervativnih članova parlamenta napiše pisma predsjedavajućem Komiteta 1922 te stranke, sa zahtjevom da se glasa o povjerenju. Komitet čine poslanici koji nisu u vladi.

Konzervativci imaju 315 poslanika, što znači da je potrebno da njih 48 napiše takvo pismo da bi se glasalo o povjerenju.

Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo da napusti EU 29. marta 2019. Britanci su na referendumu 2016. glasali 51,9 naprema 48,1 odsto za izlazak. UK i EU duže od godinu pokušavaju da se dogovore o tome kako će razvod funkcionisati u praksi i kako će izgledati budući odnosi. Nakon što su sporazum odobrili pregovarači i vlada Britanije, sada je potrebno zeleno svjetlo britanskih poslanika i na kraju 27 članica EU.

Bonus video: