Ruska crkva voli samo "Putinovu djecu"

Članice benda "Pusi rajot" kazale da nisu htjele nikog da uvrijede "pank molitvom"
3 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 14:05h

Ženama koje su protestovale protiv Vladimira Putina “pank molitvom” na oltaru glavnog ruskog hrama, počelo je suđenje, koje se smatra testom za odnos dugogodišnjeg lidera prema neistomišljenicima u novom predsjedničkom mandatu.

Tri članice benda “Pusi rajot” suočene su sa sedmogodišnjom kaznom zatvora zbog performansa u februaru, kada su bez odobrenja ušle u moskovski hram Hrista spasitelja, popele se na oltar i pozvale Djevicu Mariju da “progna Putina”.

Marija Aljohina, (25) Nadežda Tolokonikova (22) i Jekaterina Samutsevič (29), izvedene su pred sud u okrugu Hamovniki u procesu najvišeg profila od kada je bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski osuđen drugi put 2010, u istoj sudnici.

Njihove pristalice su vikale “Djevojke, uz vas smo!” i “Pobjeda” dok je policija sprovodila optužene, sa lisicama na rukama, prenijele su agencije.

“Nismo željele nikoga da optužimo,” rekla je Tolokonikova, iz istog kaveza od metala i prozirne plastike u kojem je Hodorkovski sjedio sa svojim poslovnim partnerom tokom procesa protiv njih.

"Naši motivi su bili isključivo političke prirode."

Protest uvijedio mnoge vjernike

Proces protiv djevojaka naglašava blizak odnos između dominantne Ruske pravoslavne crkve (RPC) i Putina, bivšeg agenta KGB-a, čiju je kampanju za povratak u Kremlj na predsjedničkim izborima u martu jasno, iako neformalno, podržao poglavar RPC, patrijarh Kiril.

Protest je uvrijedio mnoge vjernike i razgnjevio rukovodstvo crkve, koja je performans opisala kao dio zle kampanje od strane “antiruskih snaga”.

Članice benda, koje su optužene za huligansko ponašanje iz vjerske mržnje, više puta su ponovile da nisu htjele nikog da uvrijede.

U uvodnim riječima, koje je pročitao advokat odbrane, kazale su da su protestovale protiv Kirilove političke podrške Putinu i da ne gaje animozitet prema crkvi ili vjernicima.

“Nikad nisam gajila takva osjećanja prema bilo kome u svijetu,” rekla je Tolokonikova u saopštenju.

"Mi nismo neprijatelji hrišćanstva. Mišljenje pravoslavnih vjernika nam znači i želimo da budu na našoj strani - na strani antiautoritarnih građanskih aktivista,” rekla je.

“U našem perfomansu nije bilo agresije prema javnosti – samo očajničke želje da promijenimo situaciju u Rusiji nabolje.”

"Mi nismo neprijatelji hrišćanstva. Mišljenje pravoslavnih vjernika nam znači i želimo da budu na našoj strani"

“Mislila sam da crkva voli svu svoju djecu, ali izgleda da voli samo onu koja vole Putina,” navedeo je u saopštenju Aljohine.

Ismijavanje pravde?

Djevojke su djelovale mršavije i bljeđe nego nakon hapšenja krajem februara, neposredno prije nego što je Putin, na vlasti kao predsjednik od 2000. do 2008. a potom kao premijer, dobio šestogodišnji predsjednički mandat 4. marta.

“Izgleda kao da je dugo štrajkovala glađu,” rekao je Stanislav Samucevič o svojoj ćerki.

"Hrabar, ali ne lakomislen", "Weiner zeitung", Beč

"Mislim da je ovo kao inkvizicija, ismijavanje pravde," kazao je za Rojters.

Reporter državne televizije predstavio je drugačiju sliku, usredsredivši se na povremene osmijehe optuženica, koje su između sebe šaptale dok je tužilac čitao optužbe.

“Pogledajte im lica, smiju se i šale,” prenio je reporter, dodavši da gledaoci mogu pomisliti da “nastavljaju akciju” koju su izvele u crkvi.

Grupa konzervativnih ruskih pisaca zatražila je juče oštru kaznu. Protivnici Kremlja, aktivisti za ljudska prava i okrivljene kažu da su optužbe politički motivisane.

Tužilaštvo je “započelo kampanju autoritanih, represivnih mjera sa ciljem...širenja straha među politički aktivnim građanima,” kaže se u saopštenju Samucevičeve, koju je pročitala advokatica odbrane Violeta Volkova.

Pjotr Verzilov – umjetnik iz moskovske frakcije grupe Vojna, suprug optužene Tolokonikove, tvrdi da je na stav koji su zauzeli crkva, policija, tužioci i sudovi, snažno uticao Kremlj.

“Ova slučaj u suštini vode lično Putin i njegovi najbliži saradnici,” izjavio je za BBC.

“Ovdje se ne radi o našim parlamentarnim izborima, već o krivičnom djelu...banalnom huliganizmu sa vjerskim motivom”

Tokom tri ročišta, sudija je odbacivao zahtjeve djevojaka da ih do suđenja oslobodi uz kauciju. Dvije od njih imaju malu djecu.

Performans je izveden u okviru protestnog pokreta, na čijem vrhuncu je sto hiljada ljudi izašlo na ulice Moskve.

Tužilaštvo je odbacilo tvrdnje o političkim motivima. “Ovdje se ne radi o našim parlamentarnim izborima, već o krivičnom djelu...banalnom huliganizmu sa vjerskim motivom,” kazala je Larisa Pavlova, koja zastupa Ljubov Sokologorskaju, jednu od nekoliko osoba koje rade u katedrali i na suđenju se pojavljuju kao “žrtve” benda “Pusi rajot”.

Sokologorskaja, koja je sebe opisala kao “velikog vjernika”, kazala je da je samo sveštenicima dozvoljen pristup oltaru a da su okrivljene golih ramena, u kratkim suknjama i “agresivnim” pokretima prekršile crkvena pravila i uvrijedile vjernike.

“Kada pričam o tom događaju, srce me boli. Boli me što je ovo moguće u našoj zemlji,” izjavila je. “Kazna mora biti adekvatno kako se takva stvar nikad ne bi ponovila.”

Pooštrena kazna za klevetu

Suđenje se događa u trenutku dok Putin (59), koji nije isključio mogućnost da će tražiti još jedan mandat 2018, nastoji da spriječi potencijalne izazove i zauzda oponente, koji se nadaju da će oživjeti pokret uličnih protesta ove jeseni.

Putin je juče potpisao zakon kojim se uvodi stroža kazna za klevetu. Nedavno su usvojeni pravni akti koji jačaju kontrolu nad nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva i znatno povećavaju novčane kazne za kršenje javnog reda i mira na uličnim protestima.

Advokati opozicionog lidera Alekseja Navaljnog su kazali da se istražitelji spremaju da ga optuže za krivično djelo za koje je zaprijećena kazna do pet godina zatvora. On je dobio poziv da se juče pojavi pred federalnom Istražnom komisijom, ali mu je rečeno da danas ponovo dođe.

Galerija

Bonus video: