Grčki lideri u načelu postigli dogovor o mjerama štednje

Grčka mora da uštedi 11,5 milijardi eura za fiskalnu 2013. i 2014. godinu kako bi zadovoljila nestrpljive kreditore.
0 komentar(a)
Grčki parlament, Foto: Beta/AP
Grčki parlament, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.07.2012. 13:11h

Politički lideri u Grčkoj postigli su dogovor o najvećem broju mjera štednje koje zahtijevaju međunarodni kreditori i sada razmatraju smanjenje penzija i plata kako bi dovršili paket štednje vrijedan 1,5 milijardi eura, izjavili su danas izvori bliski razgovorima.

Grčka mora da uštedi 11,5 milijardi eura za fiskalnu 2013. i 2014. godinu kako bi zadovoljila nestrpljive kreditore čija se delegacija trenutno nalazi u Atini, gdje procjenjuje da li Grčka poštuje ranije postavljene uslove za dobijanje pomoći.

Vlada premijera Antonisa Samarisa prošle sedmice je sastavila listu mjera za ostvarenje tražene uštede sa kojom se tri stranke iz njegove koalicije nisu o potpunosti složile, zbog čega su razgovori pomjereni za sjutra.

„Nije da se politički lideri ne slažu ni o čemu, nego postoje alternativni predlozi o kojima se raspravlja, da bi se zaštitili oni sa malim penzijama ili prihodima iz javnog sektora“, rekao je izvor koji učestvuje u razgovorima.

Grčka, koja je blizu bankrota, pokušava da uvjeri EU i Međunarodni monetarni fond da je okrenula novu stranicu i da je spremna da sprovede dugo odgađane reforme kako bi izvukla svoju privredu iz recesije.

Bonus video: