Rim je postao novi "divlji zapad"

Učestali mafijaški obračuni u prijestonici Italije, Posljednja žrtva Modesto Pelino (46) imao veze sa klanom Moća napuljske Kamore
0 komentar(a)
Modesto Pelino, Foto: Leggo.it
Modesto Pelino, Foto: Leggo.it
Ažurirano: 28.07.2012. 19:50h

Strah od rata suprotstavljenih mafijaških klanova u Rimu i njegovoj okolini ponovo se raširio nakon ubistva jednog napolitanskog gangstera pred nekoliko desetina ljudi na prepunom trgu.

Ovo hladnokrvno ubistvo uslijedilo je nakon više od 12 likvidacija na ulicama Rima u posljednjih 12 mjeseci, dok se gangsteri iz prijestonice i drugih oblasti bore za teritoriju i unosnu trgovinu drogom, prenijeli su italijanski mediji.

Posljednja žrtva, Modesto Pelino (46), imao je kriminalni dosije i poznate veze sa klanom Moća napuljske Kamore. On je prošlog ponedjeljka upucan sedam puta na centralnom trgu u Netunu blizu Rima. Stručnjaci kažu da ovo ubistvo pokazuje da organizovani kriminal u Rimu buja.

"Ovo je ko zna koji po redu obračun u oblasti gdje se klanovi bore za dominaciju", rekao je Zarati Filiberto, predsjedavajući komisije za bezbjednost i prevenciju kriminala u regiji Lacio.

"Nakon nekoliko mjeseci zatišja, pucnjava se ponovo čuje... Brutalnost ubistva, počinjenog usljed bijela dana na jednom od glavnih trgova, pokazuje koliko je zabrinjavajući postao organizovani kriminal u ovoj oblasti", izjavio je Filiberto za rimsku "Republiku".

Dodao je da ovo ubistvo naglašava upozorenja policije da djelovi Rima i Lacija postaju poprište obračuna rivalskih bandi iz različitih mafijaških grupa.

Za porast nasilja možda su dijelom odgovorni mlađi elementi u preporođenom rimskom klanu Maljana, koji se bore za trgovinu drogom, moguće protiv pripadnika južnih mafijaških grupa, poput Ndrangete i Kamore.

Opozicioni političari su optužili gradonačelnika Rima Đanija Alemana da nije ispunio obećanje da će očistiti prijestonicu koja je, tvrde oni, postala novi „divlji zapad“ – što je termin koji je prethodno bio rezervisan za neke od najnemirnijih djelova Italije, poput Kalabrije.

Alemano je priznao da je grad „na udaru organizovanog kriminala, koji nije viđen od 70-ih godina“.

Bonus video: