Najmanje 50 biciklista uhapšeno tokom otvaranja OI

Policija je rekla da se neki od uhapšenih nalaze u policijskim stanicama, dok su neki pušteni uz kauciju
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 11:07h

Najmanje 50 ljudi uhapšeno je na protestu biciklista održanom tokom otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, saopštila je danas britanska policija.

Skotland jard je naveo da su dvije grupe demonstranata uhapšene blizu Olimpijskog sela zbog sumnje da su prekršili uslove demonstriranja i da su izazvali uznemirenje javnosti.

Biciklisti su identifikovani kao aktivisti biciklističkog kluba koji se sastaje jednom mjesečno radi grupnih vožnji bicikla.

Oni se obično sastaju u tačno određeno vrijeme i na određenom mjestu, pa potom voze bicikle kroz gradove i ulice.

Policija je demonstrantima zabranila da uđu u zonu Olimpijskog parka u istočnom Londonu za vrijeme otvaranja Olimpijade u petak uveče, ali oni su pokušali da se biciklima probiju kroz bezbjednosni kordon.

Došlo je do koškanja između policije i nekoliko aktivista kojima su prolaz blokirala policijska vozila, saopštio je Skotland jard. Policija je koristila i biber sprej.

Nema izvještaja da je iko ozbiljno povrijeđen, prenio je AP.

Inače, bicikli uhapšenih demoinstranata su ukrcani u posebne autobuse koji su bili parkirani pored.

Policija je rekla da se neki od uhapšenih nalaze u policijskim stanicama, dok su neki pušteni uz kauciju, ali nije navela nikakve druge detalje.

Proteste je juče ispred Olimpijskog parka najavila i mala radikalna islamistička grupa, koja je rekla da će demonstrirati protiv "zla koje predstavljaju Olimpijske igre", ali je protest prošle nedjelje otkazan bez navođenja razloga.

Olimpijske igre svečano su otvorene sinoć na Olimpijskom stadionu u londonskoj četvrti Stretford >>>

Sa otvaranja OI

Galerija

Bonus video: