Neki Amerikanci bolje da ne izlaze iz zemlje

Dok je gradonačelnik Londona ismijavao Romnija pred 60.000 okupljenih, olimpijska legenda Karl Luis pozvao je republikanskog kandidata da se vrati u domovinu
4 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 20:34h

Republikanski kandidat Mit Romni se nadao da će pokazati svoj spoljnopolitički kredibilitet prilikom posjete Evropi ove sedmice. Umjesto toga, činio je jednu grešku za drugom i Baraku Obamu dodijelio potencijalni poklon za predsjedničku kampanju.

Romni se nadao uspješnom početku turneje: sastanak sa konzervativnim britanski premijerom Dejvidom Kameronom, prisustvovanje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara i nekoliko unosnih donatorskih večeri. Glavna ideja bila je da se prikaže njegova najbolja strana. Sam Romni je uspješno organizovao zimske Olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju, u Juti 2002.

Međutim, "spotakao" se kada je doveo u pitanje sposobnost Londona da uspješno organizuje Olimpijske igre.

Mit Romni i Džejms Kameron

"Teško je znati koliko će dobro sve da ispadne", rekao je Romni u srijedu za televiziju NBC o pripremama za Olimpijske igre u Londonu.

"Postoje neke stvari koje su uznemiravajuće", uključujući prijetnje zvaničnika carinske i imigracione službe da će održati štrajk.

Osjetljivi britanski mediji su bili šokirani komentarom, na koji je sarkastično reagovao i premijer Kameron.

Kameron je stao u odbranu organizacije Olimpijade, rekavši da je izazov Velike Britanije znatno veći od onoga koji je Romni imao prije deceniju sa zimskim Olipijskim igrama.

"Održavamo Olimpijske igre u jednom od najprometnijih, najaktivnijih, najenergičnijih gradova u svijetu", rekao je konzervativani premijer na konferenciji za novinare u Olimpijskom parku u Londonu.

"Naravno, lakše je održati Olimpijske igre u nekoj nedođiji".

Gradonačelnik Londona Boris Džonson ignorisao je diplomatska pravila ponašanja kada se obraćao ushićenoj masi u Hajd parku, jednom od terena predviđenih za Olimpijske igre.

"Čuo sam da izvjesni Mit Romni želi da zna jesmo li spremni", rekao je Džonson, u trenutku koji je, ističe agencija Rojters, mogao poslužiti kao reklama za američkog predsjednika Baraka Obamu, Romnijevog protivkandidata na izborima 6. novembra.

"Želi da zna jesmo li spremni", uzvikivao je Džonson. "Jesmo li spremni? Jesmo li spremni? Da, spremni smo".

Dok je Džonson ismijavao Romnija pred 60.000 okupljenih, olimpijska legenda Karl Luis pozvao je republikanskog kandidata da se vrati u domovinu.

"Ozbiljno, neki Amerikanci bolje da ne izlaze iz zemlje", rekao je devetostruki osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama za britanski "Indipendent“.

Romni je praktično spasao Olimpijadu 2002. uz veliku finansijsku pomoć koju je dao za održavanje igara u Solt Lejk Sitiju

Romni je, međutim, nakon sastanka sa Kameronom promijenio mišljenje i ocijenio da će Olimpijske igre u Londonu biti veoma uspješne.

"Razgovarali smo o velikom napretku koji je napravljen u organizaciji ovih igara", rekao je Romni nakon sastanka sa Kameronom u rezidenciji u Dauning stritu.

Romni je praktično spasao Olimpijadu 2002. uz veliku finansijsku pomoć koju je dao za održavanje igara u Solt Lejk Sitiju, najvećem "mormonskom centru".

On posjetu Evropi koristi i kako bi od Amerikanaca koji žive u Britaniji prikupio novac za kampanju, a planira da prikupi oko dva miliona dolara.

Romni je napravio neobičan korak i kada je na pitanje da li je sa britanskim zvaničnicima raspravljao o Siriji potvrdio da se sastao sa šefom MI6, tajne britanske strane obavještajne službe.

Romni se sastao sa liderom opozicije, Edom Malibandom, kojem se u jednom trenutku obratio sa "gospodine lideru", jer je očigledno zaboravio ime svog sagovornika

Razgovor sa prvim čovjekom Mi6 je trebalo da ostane tajna, makar je tako bilo dogovoreno, prenijeli su mediji.

Ovaj republikanski kandidat je pažljivo izbjegavao da uputi kritike na račune Obame dok je u inostranstvu, ali je u govoru tokom donatorske večeri obećao da će vratiti u Bijelu kuću statuu Vinstona Čerčila koju je Obama poslao natrag britanskoj vladi nakon što je stupio na dužnost 2009.

Romni se sastao sa liderom opozicije, Edom Malibandom, kojem se u jednom trenutku obratio sa "gospodine lideru", jer je očigledno zaboravio ime svog sagovornika.

Planirano je da Romni nakon Londona posjeti Poljsku i Izrael.

Demokrate: Romni sramota za SAD

Na Romnijeve komentare nisu blagonaklono gledale ni američke demokrate u Vašingtonu. Heri Rid, lider većine u Senatu, smatra da su Romnijevi komentari sramota za Sjedinjene Države.

"Nije dobro za nas kao zemlju – nije dobro ni za njega – ali pogotovo za zemlju da ima nekoga kojeg je nominovala jedna od principijelnih partija i da ide tamo i svakog vrijeđa", rekao je Rid za Hafington post.

Romnijev tim je sazvao konferenciju za američke novinare u pokušaju da ograniči štetu.

"Nismo zabrinuti zbog naslova preko okeana. Zabrinuti smo zbog birača ovdje u Americi", rekao je guverner Luizijane Bobi Džindal.

Galerija

Bonus video: