Soroš: Da li Salvinija plaća Putin? Salvnini: Sramota

"Nikada nijesmo primili ni liru, ni euro, ni rublju iz Rusije, Putina smatram jednim od najboljih državnika i sramota me je zbog činjenice što jedan beskrupulozni špekulant, kakav je gospodin Soroš, dobija poziv da dođe u Italiju da priča", poručio je Salvini
92 pregleda 13 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2018. 06:14h

Američki milijarder mađarskog porijekla Džordž Soroš, na Festivalu ekonomije u italijanskom gradu Trentu, upitao je da li vođu italijanske koalicije finansira Putin, piše Tanjug.

Soroš je mislio i javno rekao da je riječ o lideru Lige, inače antiimigrantske stranke Matei Salviniju, koji sa populističkim Pokretom pet zvejzdica čini novoformiranu vladajuću koaliciju u Italiji.

"Italijansko javno mnjenje ima prava da zna da li je Salvini na Putinovom platnom spisku", kazao je Soroš, prenosi "Korijere dela sera".

List piše da se nije dugo čekalo na odgovor italijanskog vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova.

"Nikada nijesmo primili ni liru, ni euro, ni rublju iz Rusije, Putina smatram jednim od najboljih državnika i sramota me je zbog činjenice što jedan beskrupulozni špekulant, kakav je gospodin Soroš, dobija poziv da dođe u Italiju da priča", poručio je Salvini.

"Korijere" navodi da je Soroš tokom obraćanja u Trentu rekao da je "veoma zabrinut" zbog bliskosti nove italijanske vlade sa Rusijom. Dnevnik podsjeća da su stranke koje podržavaju novu vladu zatražile ukidanje sankcija koje je EU uvela Moskvi. Soroš je naveo da ruski predsjednik Vladimir Putin "nastoji da dominira Evropom".

"Ne želi da je uništi, već da je iskoristi zato što ona ima proizvodni kapacitet, dok ruska ekonomije pod Putinom može samo da iskorišćava primarne sirovine i ljude", kazao je Soroš.

On je ponovo predsjednika SAD Donalda Trampa opisao kao "prijetnju po svijet, uključujući Ameriku", uz tvrdnju da šef Bijele kuće "ne razumije osnovne elemente ekonomije". Po Soroševoj ocijeni, bilo bi dobro ukoliko Tramp "ne bi dugo potrajao"

Bonus video: