VISOKI POREZI

Bogataši napuštaju Francusku

Zbog najave predsjednika Fransoa Olanda da će milioneri plaćati porez i do 75 odsto, sve je više francuskih bogataša koji se iseljavaju u zemlje kao što su Švajcarska ili Britanija, gdje ih dočekuju raširenih ruku
56 pregleda 4 komentar(a)
Francuska, Foto: Rojters
Francuska, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.07.2012. 11:44h

London, Cirih ili Brisel? Za francuske superbogataše ovih dana više je nego aktuelno pitanje, jer je nova ljevičarska vlada pod predsjednikom Olandom proteklih nedjelja jasno stavila do znanja da će obećanja iz predizborne kampanje zbilja sprovesti u djelo.

Porez na prihod onih koji zarađuju više od milion eura godišnje u Francuskoj trebalo da se poveća na 75 odsto

Agenti za nekretnine navode da je u toku prava navala francuskih klijenata koji razmišljaju o prodaji imovine i iseljavanju iz Francuske. Među njima su investicioni bankari, bogati nasljednici ili penzionisani ljekari.

To za britanski "Dejli mejl" potvrđuje i direktor kompanije za prodaju nekretnina Sotebi's u Francuskoj Aleksander Kraft, navodeći da je njegova kompanija od aprila do juna prodala više od 100 kuća, čija je pojedinačna cijena viša od 1,7 miliona eura.

Karakteristično je da je istovremeno za 30 odsto povećana potražnja za luksuznim kućama u Velikoj Britaniji.

Posla imaju i poreski konsultanti.

" Od dolaska socijalista na vlast u Francuskoj zatrpani smo zahtjevima bogatih Francuza koji bi htjeli da plaćaju porez u Švajcarskoj", rekao je poreski konsultant Žil Martin švajcarskim medijima.

Svi oni imaju osjećaj da ih država "progoni zbog njihovog bogatstva" i žele da se presele u zemlje koje pokazuju "naklonost prema tom njihovom bogatstvu", komentariše pariški finansijski ekspert Žerom Bar za "Figaro magazin".

Čim neko u ovoj zemlji ima novca, odmah prstom upiru u njega, kaže on i dodaje da bi, s obzirom na raspoloženje u zemlji, preporučio bogatima da se odreknu luksuznih automobila.

Stiče se utisak da će Britanija objeručke prihvatiti francuske milionere, a to je prošlog mjeseca najavio i britanski premijer Dejvid Kameron.

" Poželjeću im dobrodošlicu, a oni će moći da plaćaju porez u Britaniji čime će izdvajati novac za našu zdravstvenu službu, školstvo i ostalo!", rekao je Kameron.

Preporučujemo za Vas