Mardokovi zaposleni prisluškivali Pita i Džoli

Tužilaštvo je saopštilo da bi optuženi mogli provesti maksimalno dvije godine u zatvoru
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 08:26h

Britansko tužilaštvo optužilo je bivšeg šefa za komunikacije britanskog premijera Dejvida Kamerona, Endija Kolsona, i bivšu urednicu jednog tabloida, Rebeku Bruks, zbog prisluškivanja telefona, pošto je taj skandal zahvatio Dauning strit.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica za prisluškivanje – zbog koje bi optuženi mogli provesti maksimalno dvije godine u zatvoru - podignuta protiv osam sadašnjih ili bivših zaposlenih u sada ugašenom tabloidu Ruperta Mardoka „Njuz ov d vorld“ (NODV).

Optuženi su za planiranje ilegalnog prisluškuja govorne pošte oko 600 osoba, među kojima i holivudskih zvijezda Breda Pita, Anđeline Džoli i Džuda Loua i fudbalera „Mančester junajteda“ i engleske reprezentacije, Vejna Runija i bivšeg „Bitlsa“ Pola Makartnija, javila je agencija Frans pres.

Optuženi će se pojaviti pred sudom u Londonu 16. avgusta.

Medijski tajkun, 81-godišnji Rupert Mardok, bio je primoran da ugasi NODV prošle godine usljed serije informacija da su njegovi zaposleni prisluškivali govorne pošte jedne ubijene učenice i drugih javnih ličnosti.

Kalson (44) je uređivao tabloid od 2003. do 2007. i postao portparol premijera Kamerona, ali je podnio ostavku u januaru 2011. nakon što je saslušan zbog skandala. Prošle godine je privođen.

„Boriću se protiv ovih optužbi kada one dospiju na sud“, rekao je Kolson novinarima koji su se okupili ispred njegovog doma.

Bruksova (44) je bila urednica tabloida od 2000. do 2003, nakon čega je uređivala „San“ – Mardokov najprodavaniji britanski tabloid, a zatim postala izršna direktorka Njuz internešnala, Mardokove grupe britanskih listova. „Nisam kriva“, piše u saopštenju Bruksove. „Nisam odobrila, niti sam znala za prisluškivanja telefona dok sam uređivala NODV“.

Bruksova je u maju optužena za ometanje istrage jer je navodno pokušavala da prikrije dokaze povezane sa prisluškivanjem telefona. Ona je postala bliska prijateljica premijera nakon što se udala za trenera trkačkih konja Čarlija Bruksa, koji je sa Kameronom išao u elitni koledž Iton.

Britanska policija naložila je istragu o prisluškivanju telefona u januaru 2011. i do sada su u sklopu operacije „Viting“ uhapšene 24 osobe, a u okviru „Elvedena“ - povezane istrage koja se tiče koruptivnih isplata javnim zvaničnicima, privedena je 41 osoba. Još sedam osoba uhapšeno je tokom operacije „Tuleta“, koja se odnosi na navodno hakovanje kompjutera i kršenje prava na privatnost.

Galerija

Bonus video: