Salvini: Sicilija ne treba da bude izbjeglički kamp

Najava masovnih deportacija potvrdila je da je Italija dobila čvrsto antimigrantski nastrojenu stranku u vladajućoj koaliciji
0 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2018. 16:33h

Novi ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini izjavio je danas na Siciliji da to italijansko ostrvo ne može više biti "izbjeglički kamp Evrope". Salvini koji je lider desničarske partije Liga, rekao je da planovi vlade za migrante nisu "tvrdokorni", već "zdravorazumski", prenio je BBC.

Prema njegovim riječima, povećani broj deportacija i ograničavanje broja novih dolazaka doveli do spašavanja života. Lideri populističkih stranaka koje su formirale novu italijansku vladu, Mateo Salvini i Luidji di Majo, najavili su juče da će raditi na protjerivanju migranata iz zemlje i na stvaranju novih radnih mjesta. Italija je glavna destinacija za migrante koji sa sjevera Afrike prelaze Sredozemno more u pokušaju da stignu u Evropu. Salvini i Di Majo danas su odvojeno posjetili Siciliju zbog kampanje, nedjelju dana uoči lokalnih izbora na tom ostrvu, prenijela je agencija AP. Najava masovnih deportacija potvrdila je da je Italija dobila čvrsto antimigrantski nastrojenu stranku u vladajućoj koaliciji, navodi agencija.

Bonus video: