Evropska kriza bi mogla da stvori nekog novog Adolfa Hitlera

"Politički uticaj nacionalizma u posljednje vrijeme jača, a ekstremističke snage rastu u raznim zemljama Evrope"
60 pregleda 25 komentar(a)
Hitler, Foto: Bbc.com
Hitler, Foto: Bbc.com
Ažurirano: 24.07.2012. 17:50h

Istoričar Džofri Roberts u intervjuu za RT rekao je da smatra da trenutni porastt ultranacionalizma u Evropi podsjeća na onaj tridesetih godina prošlog vijeka.

"Politički uticaj nacionalizma u posljednje vrijeme jača, a ekstremističke snage rastu u raznim zemljama Evrope. Mislim da to najviše ima veze s ekonomskim i političkim problemima s kojima se Evropa trenutno susrijeće, što predstavlja ozbiljnu prijetnju čitavoj budućnosti EU.

Ukoliko se eurozona raspadne, ukoliko pukne EU, najvjerovatniji je scenario taj da će biti zamijenjeni različitim frontovima nacionalista. Pitanje je kakva će to vrsta nacionalizma biti, kako ekstremna i kako opasna”, objasnio je Roberts.

On tvrdi da nije nemoguće da se političar s antidemokratskim stavovima danas može dokopati vlasti kroz postojeće demokratske institucije i podsjeća na “demokratični” uspon nacističkog zločinca Adolfa Hitlera.

"Uprkos svim svojim problemima i nedostacima, EU je ipak mnogo bolja od ultranacionalističke alternative. Mislim da je moguće da EU preživi i nadam se da hoće. Da sam na mjestu Rusije takođe bih se molio za opstanak EU, jer bi uspon različitih oblika nacionalizma mogao da predstavlja ozbiljnu prijetnju i za Moskvu", zaključio je ugledni istoričar u razgovoru za Russia Today.

Bonus video: