Kako muslimani poste tamo gdje Sunce ne zalazi

Za nekoliko godina, Ramazan će se približiti ljetnjem solisticijumu, krajem juna, kada Sunce u Arktičkom krugu uopšte ne zalazi
8 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 16:46h

Mala grupa muslimanskih vjernika koji slave sveti mjesec Ramazan na krajnjem sjeveru Evrope pitaju se kako da poste od zore do sumraka, što im vjera propisuje, kad u tom području Sunce u ovo doba godine rijetko pada ispod horizonta.

U gradu Rovanijemi na sjeveru Finske, na Arktičkom krugu, na 66. stepenu sjeverne geografske širine, Sunce izlazi malo poslije tri ujutro, a zalazi oko 23.20. To znači da bi muslimani koji sprovode ramazanski post trebalo da budu bez hrane i pića 20 sati.

Muslimani poste tako što se od svitanja do zalaska Sunca uzdržavaju jela i užitaka.

Za nekoliko godina, Ramazan će se približiti ljetnjem solisticijumu, krajem juna, kada Sunce u Arktičkom krugu uopšte ne zalazi.

Ramazan je klizni praznik i zavisi od lunarnog kalendara, te se svake godine pomjera unazad 11 dana. To znači da 2015. neće biti sumraka u vrijeme Ramazana, jer će se on tad približiti datumu oko 20. juna i ljetnjoj dugodnevnici.

"Moramo da budemo razumni", poručuje 27-godišnji Mahmud Said, objasnivši da to znači da bi muslimani u toj oblasti trebalo da poste u skladu sa izlaskom i zalaskom Sunca u najbližoj muslimanskoj zemlji, odnosno Turskoj.

"To podrazumijeva 14 ili 15 sati posta, što je u redu", rekao je Said, koji je u finsku Laponiju došao prije tri godine iz Kenije, i radi za jednu nevladinu organizaciju za pomoć imigrantima.

On procjenjuje da u Rovanijemiju ima nešto više od 100 muslimana, koji su došli uglavnom iz Iraka, Somalije i Avganistana. Uprkos Saidovom predlogu, ne postoji jednoglasan stav među muslimanima kako se treba ponašati u postu.

Na Aljasci, Centar islamske zajednice Enkoridža preporučio je, poslije savjetovanja sa stručnjacima za islam, da se muslimani u postu orijentišu prema izlasku i zalasku Sunca u Meki, svetom gradu islama.

Evropski savjet za fatvu i istraživanje, sa sjedištem u Dablinu, međutim, smatra da muslimani treba da prate lokalno vrijeme, makar to bilo i na krajnjem sjeveru.

Omar Mustafa, predsjedavajući Islamske asocijacije Švedske navodi da se debata o tome kako postiti na sjeveru vodi već nekoliko godina.

"Mi postimo u skladu sa Suncem, sve dok je moguće odvojiti sumrak od zore. To se odnosi na 90 odsto muslimana u Švedskoj", rekao je Mustafa i dodao da oni malobrojni koji žive na krajnjem sjeveru na kome Sunce u vrijeme Ramazana ne zalazi, treba da prate vrijeme najbližeg švedskog grada gdje postoji izlazak i zalazak Sunca.

Galerija

Bonus video: