V. Britanija: Optužnice protiv premijerovih bliskih saradnika

Kritičari smatraju da je premijer Kameron imenovao Kulzona da bi obezbijedio podršku Ruperta Mardoka i da je takvom odlukom pokazao šokantni nedostatak rasuđivanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 15:42h

Britanski sud podnijeće optužnice protiv osam osoba zbog zbog skandala oko prisluškivanja telefona koji je uzdrmao britanski establišment.

Tužioci su saopštili da će optužnice biti podignute protiv Endija Kulzona, koji je bio šef kabineta Dejvida Kamerona za komunikacije od 2007. do januara 2011. godine, i Rebeke Bruks, koja je bila glavna urednica tabloida "News of the world", koji je prije gašenja poslovao u sastavu Mardokove korporacije.

Krivična djela koja im se stavljaju na teret počinjena su dok su oboje bili urednici tabloida "News of the world", koji je izlazio nedjeljom i koji je Mardok morao da ugasi u julu prošle godine pod pritiskom javnosti revoltirane zbog skandala.

Umiješanost Kulzona i Bruksove, koja je Kameronova bliska prijateljica, pretvorila je dugotrajnu priču o prisluškivanju u nacionalni politički skandal u kome je izašla na vidjelo sprega između visokih političara, policije i medija

Optužnice će biti podignute i protiv bivših novinara tog tabloida Stjuarta Katnera, Grega Miskiva, Nevila Tarlbeka, Džejmsa Viterupa i Jana Edmondsona, kao i protiv privatnog istražitelja Glena Malkera, navodi AP.

"Zaključila sam da u slučaju osam od ukupno 13 osumnjičenih ima dovoljno dokaza za realne izglede da budu osuđeni za jedno ili više krivičnih djela", rekla je glavna pravna savjetnica državnog tužilaštva Alison Levit, prenosi Rojters.

Kulzon je preuzeo ulogu direktora za komunikcije kod konzervativaca i pomogao Kameronu da postane premijer, samo šest mjeseci pošto se povukao sa mjesta urednika tabloida poslije hapšenja jednog od njegovih reportera zbog prisluškivanja telefona.

Kritičari kažu da je Kameron imenovao Kulzona da bi obezbijedio podršku Ruperta Mardoka i da je takvom odlukom pokazao šokantni nedostatak rasuđivanja.

Umiješanost Kulzona i Bruksove, koja je Kameronova bliska prijateljica, pretvorila je dugotrajnu priču o prisluškivanju u nacionalni politički skandal u kome je izašla na vidjelo sprega između visokih političara, policije i medija.

U vezi sa ovim skandalom do sada su uhapšene 24 osobe, a još 41 je privedena u okviru istrage, povezane sa ovom, koja ispituje navode o podmićivanju državnih službenika.

Nedosanjani crnogorski san - kad javnost reaguje, a pravosuđe kažnjava kriminal u državnom vrhu: Sa protesta u Londonu

U okviru treće istrage o hakerskim napadima i narušavanju privatnosti uhapšeno je još sedam osoba.

Galerija

Bonus video: