OCJENA MUDISA

Kreditni rejting Njemačke smanjen sa "stabilnog" na "negativan"

Mudis upozorava da će Njemačka i druge zemlje sa vrhunskim "Aaa" rejtingom možda morati da pruže veću podršku prezaduženim članicama eurozone
50 pregleda 2 komentar(a)
zaplijenjeni novac, Foto: Telegraph.co.uk
zaplijenjeni novac, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 24.07.2012. 15:15h

Agencija Mudis smanjila je izglede za vrhunski "Aaa" kreditni rejting Njemačke, Holandije i Luksemburga sa 'stabilnih' na 'negativne', jer dužnička kriza u eurozoni prijeti i najstabilnijim članicama tog bloka.

Kao razlog smanjivanja izgleda za rejtinge tih zemalja, Mudis navodi povećanu vjerovatnoću da bi Grčka mogla da napusti eurozonu, što bi podstaklo lanac šokova u finansijskom sektoru, koje političari mogu da zadrže samo uz vrlo visoku cijenu.

Ta je agencija takođe upozorila da će Njemačka i druge zemlje sa vrhunskim "Aaa" rejtingom možda morati da pruže veću podršku prezaduženim članicama eurozone, kao što su Španija i Italija, koje se bore sa finansiranjem i smanjenjem budžetskih deficita. Teret te podrške najviše će pasti na vodeće članice eurozone, navodi Mudis.

Agencija je jutros takođe potvrdila "Aaa" kreditni rejting Finske i zadržala njegove izglede 'stabilnima', ali je upozorila da su sve četiri zemlje pod uticajem neizvjesnosti po pitanju ishoda dužničke krize u eurozoni.

Mudis je jutros poručio i to da će sagledati uticaj nastavka dužničke krize na "Aaa" kreditne rejtinge Austrije i Francuske.

Konkurentska agencija Standard&Poor's drži izglede za rejting Njemačke stabilnima, ali Luksemburgu, Holandiji i Finskoj već je ranije izglede smanjila na 'negativne'. Sve te zemlje imaju vrhunski 'AAA' rejting.

Agencija Fitch Ratings ocjenjuje sve četiri zemlje vrhunskim 'AAA' rejtingom, sa 'stabilnim' izgledima.

Preporučujemo za Vas