OCJENA MUDISA

Kreditni rejting Njemačke smanjen sa "stabilnog" na "negativan"

Mudis upozorava da će Njemačka i druge zemlje sa vrhunskim "Aaa" rejtingom možda morati da pruže veću podršku prezaduženim članicama eurozone
52 pregleda 2 komentar(a)
zaplijenjeni novac, Foto: Telegraph.co.uk
zaplijenjeni novac, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 24.07.2012. 15:15h

Agencija Mudis smanjila je izglede za vrhunski "Aaa" kreditni rejting Njemačke, Holandije i Luksemburga sa 'stabilnih' na 'negativne', jer dužnička kriza u eurozoni prijeti i najstabilnijim članicama tog bloka.

Kao razlog smanjivanja izgleda za rejtinge tih zemalja, Mudis navodi povećanu vjerovatnoću da bi Grčka mogla da napusti eurozonu, što bi podstaklo lanac šokova u finansijskom sektoru, koje političari mogu da zadrže samo uz vrlo visoku cijenu.

Ta je agencija takođe upozorila da će Njemačka i druge zemlje sa vrhunskim "Aaa" rejtingom možda morati da pruže veću podršku prezaduženim članicama eurozone, kao što su Španija i Italija, koje se bore sa finansiranjem i smanjenjem budžetskih deficita. Teret te podrške najviše će pasti na vodeće članice eurozone, navodi Mudis.

Agencija je jutros takođe potvrdila "Aaa" kreditni rejting Finske i zadržala njegove izglede 'stabilnima', ali je upozorila da su sve četiri zemlje pod uticajem neizvjesnosti po pitanju ishoda dužničke krize u eurozoni.

Mudis je jutros poručio i to da će sagledati uticaj nastavka dužničke krize na "Aaa" kreditne rejtinge Austrije i Francuske.

Konkurentska agencija Standard&Poor's drži izglede za rejting Njemačke stabilnima, ali Luksemburgu, Holandiji i Finskoj već je ranije izglede smanjila na 'negativne'. Sve te zemlje imaju vrhunski 'AAA' rejting.

Agencija Fitch Ratings ocjenjuje sve četiri zemlje vrhunskim 'AAA' rejtingom, sa 'stabilnim' izgledima.