Kriza ujedinjuje "zaraćene" italijanske gradove

Sijena i Areco, koji su takođe u Toskani, moraće da se odreknu svoje autonomije uprkos vjekovnom krvavom sporu
2 komentar(a)
Piza, Foto: Pinterest
Piza, Foto: Pinterest
Ažurirano: 23.07.2012. 07:05h

Italijanski gradovi kao što su Piza i Luka moraće zajedno da koegzistiraju u sklopu novih mjera štednje prema kojima će broj provincija biti smanjen za polovinu.

Italijanski premijer Mario Monti nada se da će smanjiti nacionalni dug od dva triliona eura tako što će umanjiti broj provincija sa 110 na samo 43, čime će izmijeniti unutrašnje administrativne granice, prenosi Srna.

Samo provincije koje imaju najmanje 350.000 stanovnika i teritoriju od 2.500 kvadratnih kilometara biće pošteđene pokrenutih mjera, jer vlada pokušava da se izbori sa prevelikom birokratijom i previše zaposlenih na nacionalnom, regionalnom, provincijskom i lokalnom nivou.

Međutim, reforme će spojiti drevne gradove i naselja koji imaju različitu ishranu, arhitekturu, kulturne tradicije i dijalekte i čiji mještani često mrze i svoje najbliže komšije.

U Livornu postoji izreka - "Bolje leš, nego Pižanin na vratima".

Suprotstavljeni gradovi razmjenjuju uvrede na račun kvaliteta kuhinje i ljepote žena

Suprotstavljeni gradovi razmjenjuju uvrede na račun kvaliteta kuhinje i ljepote žena, dok je regionalni identitet često snažniji nego nacionalni.

Reforme će značiti da će, na primjer, gradovi iz Toskane Piza i Luka, koji su podijeljeni intenzivnim rivalitetom još od Srednjeg vijeka, biti zajedno u jednoj proširenoj provinciji.

Sijena i Areco, koji su takođe u Toskani, moraće da se odreknu svoje autonomije uprkos vjekovnom krvavom sporu.

Alesandro Ćirijani, predsjednik provincije Pordenone kojoj prijeti gašenje, rekao je da nikada neće preći pod vlast regiona Udina.

Sličan osjećaj otpora vlada u provincijama širom Italije, jer je regionalno rivalstvo veoma snažno u evropskoj "čizmi".

Bonus video: