Poljska i Ruska crkva pokušavaju da pomire dva naroda

Nezvanično se saznaje da deklaracija poziva dva "slovenska susjedna naroda" da jedan drugom oproste krivicu, nepravdu i svako zlo,
4 komentar(a)
Patrijarh Kiril, Foto: Pouke.org
Patrijarh Kiril, Foto: Pouke.org
Ažurirano: 22.07.2012. 12:08h

Ruska pravoslavna crkva i Katolička biskupska konferencija Poljske pripremile su zajedničku deklaraciju o pomirenju dva naroda koja će biti potpisana 17. avgusta u Varšavi.

Poslije tri godine usaglašavanja teksta, deklaraciju će potpisati ruski patrijarh Kiril i poljski nadbiskup Jožefa Mihalika.

Potpisivanju u kraljevskom dvoru prisustvovaće i predsjednik Poljske Bronislav Komorovski.

Tekst će biti objavljen tek dva sata prije potpisivanja.

Nezvanično se saznaje da deklaracija poziva dva "slovenska susjedna naroda" da jedan drugom oproste krivicu, nepravdu i svako zlo, prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).

Katolički biskupi Poljske, kako je saopšteno, žele "početak nove etape u složenoj zajedničkoj istoriji" sa Rusijom.

Biskupska konferencija Poljske je sličan dokument, pod naslovom "Opraštamo i molimo za oproštaj", potpisala 1965. sa Biskupskom konferencijom Njemačke. Želja dveju strana je bila okončanje loše istorije ta dva naroda.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril je prije desetak dana prvi put posjetio Katin kod Smolenska gdje su u avionskoj nesreći poginuli predsjednik i politički i vojni vrh Poljske. Patrijarh je mjesto nesreće nazvao "strašnim simbolom naše zajedničke tragedije".

U Katinu su tokom Drugog sjvetskog rata strjeljane hiljade poljskih oficira i intelektualaca, a u vrijeme staljinizma i hiljade Rusa.

Patrijarh Kiril doputovaće u Poljsku na poziv Pravoslavne crkve Poljske. Tokom četiri dana, pored Varšave, posjetiće glavno poljsko pravoslavno svetilište Grabarska Gora, povodom praznika Preobraženje, 19. avgusta.

Bonus video: