Brejvik nije uspio da promijeni norveško društvo

Brejvik je bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste
65 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 11:27h

Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je da Anders Bering Brejvik, koji je 22. jukla 2011. usmrtio 77 ljudi, nije uspio u svom pokušaju da promijeni društvo u Norveškoj.

"Brejvikovi meci i bomba imali su za cilj da promijene Norvešku. Norveški narod je na to odgovorio tako što je još više stao uz naše vrijednosti. Ubica nije uspio, a narod je pobijedio", rekao je Stoltenberg u Oslu na komemoraciji žrtvama.

On je položio vijenac na mjestu u blizini zgrade norveške vlade gdje je Brejvik postavio bombu i usmrtio osam ljudi, a u znak sjećanja na žrtve napada, širom Norveške održava se niz manifestacija.

Anders Brejvik je 22. jula 2011. zahvaljujući nedovoljnom obezbjeđenju uspio da u blizini zgrade norveške vlade parkira kombi i aktivira bombu koja je u njemu bila postavljena.

Stoltenberg, koji je i predsjednik Laburističke partije, je napad izbjegao, pošto se u tom trenutku nalazio u svojoj rezidenciji, ali je u eksploziji bombe život izgubilo osam osoba.

Brejvik je poslije toga preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja, nedaleko od Osla, gdje je nasumice počeo da puca na učesnike ljetnjeg kampa mladih laburista i ubio 69 adolscenata.

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije je taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Tokom suđenja je izjavio da je napade počinio da bi Norvešku zaštitio od "muslimanske invazijie", a da su meta njegovih napada bili mladi labiristi zato što imigraciona politika te stranke od Norveške pravi multikulturalno društvo od kojeg se, kako je rekao, gnuša.

Suđenje Brejviku je završeno 22.juna, a presuda bi trebalo da bude izrečena 24. avgusta.

Galerija

Bonus video: