Preliminarni rezultati: Janšinoj SDS najviše glasova na izborima u Sloveniji

Agencija STA prenosi da je na drugom mjestu antiinstitucionalna partija "Lista Marjana Šarca" (LMŠ) sa oko 12 odsto glasova
0 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Reuters
Janez Janša, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2018. 20:33h

Preliminarni rezultati slovenačkih parlamentarnih izbora potvrdili su da je konzervativna Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše dobila najveći broj glasova.

Izborna komisija je saopštila poslije prebrojavanja tri četvrtine glasačkih listića da je SDS dobila podršku oko 25 odsto birača.

Agencija STA prenosi da je na drugom mjestu antiinstitucionalna partija "Lista Marjana Šarca" (LMŠ) sa oko 12 odsto glasova.

Socijal-demokrate su na trećem mjestu sa oko 10 odsto glasova, dok je Stranka modernog centra, dosadašnjeg premijera Mira Cerara, dobila podršku oko devet odsto birača.

Nijedna stranka nema dovoljno glasova da sama formira vladu, te će ona biti koaliciona.

Oko 1,7 miliona od ukupno dva miliona državljana Slovenije imalo je pravo glasa na današnjim izborima.

Za mandate u novom sazivu parlamenta s 90 poslaničkih mjesta borilo se 1.630 kandidata iz 25 stranaka.

Razlog da se parlamentarni izbori u Sloveniji održe nekoliko nedjelja prije redovnog roka bila je iznenadna ostavka odlazećeg premijera Mira Cerara u martu zbog neuspjelog željezničkog projekta.

Janša: Ako SDS formira Vladu Slovenije vodićemo je na fer način

Lider konzervativne Slovenačke demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Slovenije Janez Janša izrazio je danas nadu da će moći da formira novu Vladu Slovenije, koju bi, kako je rekao, SDS vodila u korist svih građana.

Nakon što je, prema procjenama izlaznih anketa, SDS dobila najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Sloveniji, Janša je zahvalio građanima na podršci i naveo: "Ne bojimo se sjutra, već se radujemo".

"Ako SDS formira vladu, vodićemo je na fer način, u korist svih građana", dodao je Janša.