Ministri euro zone odobrili uslove paketa spasa za Španiju

Ministri finansija 17 država Evropske unije - članica eurozone danas su jednoglasno odobrili uslove za paket pomoći Španiji, vrijedan 100 milijardi eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 15:20h

Dokument koji su potpisali ministri članica eurozone nalaže striktno praćenje rada banaka koje će primiti pomoć, a od vlade u Madridu se zahtijeva da ovog mjeseca predstavi plan za smanjenje budžetskog deficita na ispod tri odsto bruto društvenog proizvoda do 2014. godine.

"Euro grupa je uvjerena da će reforme koje se sprovode uz ovaj finansijski dogovor doprinijeti povratku svih djelova bankarskog sektora u Španiji u mirne i stabilne vode," naveli su u zajedničkoj izjavi ministri finansija euro zone.

Evropski komesar za finansijska pitanja Oli Ren izjavio je da je cilj dogovora jasan. "Cilj ovog programa je veoma jasan - obezbijediti da Španija ima zdrave, efikasno regulisane i strogo nadgledane banke koje su sposobne da njeguju održiv ekonomski rast," rekao je Ren u izjavi.

Na osnovu dogovora, prvi dio pomoći od 30 milijardi eura biće uplaćen ovog mjeseca. Ukupan iznos novca potrebnog za stabilizaciju bankarskog sektora u Španiji biće poznat tek poslije pojedinačne procjene banaka, ne prije septembra.

Bonus video: