Madrid: Demonstranti se sukobili s policijom, 6 povrijeđenih

"Ruke gore, ovo je pljačka!", uzvikivali su demonstranti šetajući ulicama španske prijestonice
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 10:40h

Policija je u petak u rano jutro ispaljivala gumene metke kako bi rastjerala demonstrante u centru Madrida na kraju velikog protesta protiv mjera štednje preduzetih zbog ekonomske krize, tokom kojeg je sedam osoba uhapšeno, a šest povrijeđeno.

Demonstracije u Madridu, koje su trajale do rano ujutro, bile su jedan u više od 80 protestnih skupova koje su organizovali sindikati širom zemlje zbog smanjenja plata u državnoj administraciji i povećanja poreza.

Na njima se okupilo na desetine hiljada ljudi, uključujući pripadnike policije i vatrogasce.

"Ruke gore, ovo je pljačka!", uzvikivali su demonstranti šetajući ulicama španske prijestonice.

Na koncu dotad mirnog protesta, nekoliko desetina demonstranata protestovalo je na velikom trgu Puerta del Sol u centru Madrida, gdje je tokom noći situacija postala napeta, prenosi AFP.

Neki demonstranti su gađali policiju flašama i u sredini poprečnih ulica koje vode do trga postavili barikade od plastičnih konzervi i kartonskih kutija i zapalili ih, zbog čega se iznad tog mjesta uzdizao gust dim.

Policija je zatim krenula na grupu demonstranata koji su pokušali da se probiju do dobro čuvane zgrade parlamenta, napadajući ih palicama, nakon čega su se razbježali.

Jedan policijski zvaničnik saopštio je da je sedam osoba uhapšeno, a šest povrijeđeno.

Bonus video: