Svijet je molio za jedan život, ali uzalud: Lenoks je uspavan

Za Lenoksov život borili su se i bokser Lenoks Luis, i prvi ministar Sjeverne Irske Piter Robinson. Podršku je dao "Šaptač psima", Cezar Milan
13 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2012. 18:24h

Lenoks, mješanac američkog buldoga i labradora, je uspavan, potvrdile su gradske vlasti Belfasta u srijedu. Pas koji je 2010. godine oduzet vlasnicima, uz obrazloženje da je riječ o opasnoj rasi, uspavan je nakon dvogodišnje pravne borbe njegove vlasnice, i uprkos kampanjama širom svijeta u kojima su aktivisti tražili Lenoksovo pravo na život.

Gradske vlasti u Belfastu oduzele su Lenoksa od njegovih vlasnika 2010. godine. Oni su procijenili da je u pitanju opasan pas i naredili da bude uspavan.

Pas je kao štene uredno vaksinisan, registrovan, čipovan. Kad je izvođen u šetnje, Lenoks je uvijek bio na kratkom povocu. Živio je u porodici koja je uz njega imala trogodišnju ženku boksera i petogodišnjeg jorkširskog terijera. Od kada je oduzet, vlasnicima nije dato da ga vide.

U junu je sud Sjeverne Irske odbacio zahtjev Kerolin Barns, Lenoksove vlasnice, koja radi kao asistent veterinara. Ona je u svom zahtjevu tražila poništenje odluke o uspavljivanju njenog ljubimca.

Kerolin Barns je tvrdila da njen pas nije opasan, da je on mješanac američkog buldoga i labradora i da to dokazuju DNA testovi. Psi tipa "bul", poput pit bul terijera su ilegalni u Sjevernoj Irskoj i ostatku UK.

Vlasti Belfasta su ipak bile tvrdoglavije: po njima, pas je predstavljao opasnost zbog svoje nepredvidljivosti.

Borba Kerolin Barns (35) za njenog ljubimca je postala međunarodna kampanja sa jednim ciljem - sačuvati život. U internet kampanji njoj se pridružilo na desetine hiljada ljudi.

Među onima koji su joj dali podršku bili su i bokser Lenoks Luis, i prvi ministar Sjeverne Irske Piter Robinson. Podršku je dao i popularni i globalno poznat "Šaptač psima", Cezar Milan.

Ipak, vlasti Belfasta su u srijedu odlučile da psa uspavaju, ne popuštajući pred stavom da ne postoji drugo rješenje koje bi doprinijelo javnoj sigurnosti.

"Dobili smo sudski nalog da uspavamo psa i mi smo to morali da uradimo", navode.

"Oni koji su u protekle dvije godine zahtijevali da Lenoks ostane u životu, navodili su da je pas miran i prijateljski nastrojen. Ipak, on bi mogao jednom da pokuša da pobjegne preko ograde i napadne vas. Na nama je da se pobrinemo na bezbjednost ljudi".

Aktivisti nezadovoljni zbog odluke suda da uspava Lenoksa

Viktorija Stivel, koja se bavi dresurom pasa, ponudila je da Lenoks bude odumljen u Americi, navodeći da je potpuno poražavajuće uspavati ga.

"Nadala sam se da će vlasti Belfasta shvatiti da postoje alternative, da je pas mogao biti prebačen u sklonište u Americi, gdje bi bio siguran. Nisu poslušali", kazala je.

Ona je navela i da su vlasti ostale gluve na zahtjev porodice da vidi psa prije nego bude uspavan.

"Ignorisali su molbu i nisi dozvolili da porodica čak vidi ni tijelo psa".

Dva najveća veterinarska udruženja Sjeverne Irske smatraju da postojeće zakonodavstvo u zemlji treba mijenjati.

"Smatramo da o psima treba suditi prema njihovim djelima, a ne na osnovu rase i to je suština problema", navode oni, prenosi BBC.

Bonus video: