Češka vraća crkvama imovinu vrijednu 2,95 milijardi eura

Češki parlament izglasao je zakon o vraćanju imovine koju je hrišćanskim crkvama zaplijenio komunistički režim u bivšoj Čehoslovačkoj između 1948. i 1989. godine, u ukupnoj vrijednosti od 2,95 milijardi eura
0 komentar(a)
Prag, Foto: Wikipedia
Prag, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 14.07.2012. 09:49h

Riječ je o planu koji su dogovorile vladajuće stranke desnog centra s predstavnicima 17 vjerskih zajednica predvođenih Katoličkom crkvom. Zakon je podržalo 93 poslanika od 182 prisutna, njih 89 je glasalo protiv. Da bi stupio na snagu, ovoj odluci još treba potpis predsjednika i odobrenje gornjeg doma parlamenta.

Zakonom se predviđa povrat 56 posto konfiskovane imovine u ukupnoj vrijednosti od 2,95 milijardi eura - uglavnom je riječ o zgradama i zemljištu - a usvojena je i odluka o isplati financijske odštete od 2,3 milijarde eura u sljedećih 30 godina.

Istovremeno, izglasanim tekstom se modifikuje sadašnji sistem javnih subvencija sa postepenim smanjivanjem finansiranja od pet posto godišnje, do konačnog samofinansiranja crkava nakon prelaznog perioda od 17 godina.

Crkve, među kojima i Katolička, doživjele su ozbiljne progone od 1948.-1989. godine uključujući i konfiskaciju imovine. Nekoliko stotina sveštenika strpano je u zatvor.

Povrat crkvene imovine bio je planiran još od "Plišane revolucije" 1989. godine, ali do sada nije dobio dovoljnu političku podršku u ovoj uglavnom ateističkoj zemlji centralne Evrope.

Bonus video: