Merkel brani pravo na obrezivanje

Vlada obećala muslimanima i jevrejima u Njemačkoj da će naći načina da se zaobiđe odluka suda u Kelnu, po kojoj se obrezivanje ne može vršiti nad dječacima
95 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 20:06h

Portparol kancelarke Angele Merkel obećao je juče jevrejskoj i muslimanskoj zajednici u Njemačkoj da će moći da obrezuju dječake, uprkos zabrani suda koja je izazvala zabrinutost za vjerske slobode.

U zemlji koja je zbog holokausta naročito osjetljiva na navode o netoleranciji, vlada je saopštila da će naći način da izbjegne zabranu koju je Regionalni sud u Kelnu izrekao u junu, prenio je Rojters.

"Za sve u vladi je apsolutno jasno da želimo jevrejsku i muslimansku religiju u Njemačkoj“, kazao je portparol Merkelove Štefen Zajbert.

"Obrezivanje koje se vrši na odgovoran način u ovoj zemlji se mora omogućiti bez kažnjavanja.“

Odlučujući o slučaju muslimanskog dječaka koji je doveden kod ljekara sa krvarenjem nakon obrezivanja, sud u Kelnu je odlučio da ta praksa nanosi tjelesne povrede i da ne treba da se vrši nad dječacima, ali da se može dozvoliti starijim muškarcima uz njihov pristanak

Odlučujući o slučaju muslimanskog dječaka koji je doveden kod ljekara sa krvarenjem nakon obrezivanja, sud u Kelnu je odlučio da ta praksa nanosi tjelesne povrede i da ne treba da se vrši nad dječacima, ali da se može dozvoliti starijim muškarcima uz njihov pristanak. Sud je naveo da je pravo djeteta na fizički integritet iznad vjerskih ili roditeljskih prava.

"Poznato je da u jevrejskoj religiji rano obrezivanje ima veliki značaj, pa se ovo pravo mora što prije povratiti“, kazao je Zajbert dodajući da će se i Merkelina kancelarija uključiti u pokušaje da se riješi problem.

Presuda Regionalnog suda u Kelnu odnosi se na grad i okolinu, odnosno na oko 2 miliona građana. U Kelnu živi oko 120.000 muslimana, čiji su planovi za izgradnju nove centralne džamije podstakli antiimigrantsko raspoloženje.

Poznato je da u jevrejskoj religiji rano obrezivanje ima veliki značaj, pa se ovo pravo mora što prije povratiti

Međutim, Njemačka medicinska asocijacija, iako se protivi zabrani jer bi mogla pokrenuti praksu tajnog obrezivanja uz veći rizik od infekcija zbog loših higijenskih uslova, savjetovala je ljekarima da ne vrše operacije dok se ne riješe pravna pitanja, pošto bi se mogli suočiti sa krivičnim gonjenjem.

Pinhas Goldšmit, glavni moskovski rabiun porijeklom iz Švajcarske, koji je i organizovao jučerašnji sastanak evropskih rabina, kazao je da je zabrana najnoviji primjer predsrasuda u evropskom zakonu protiv nehrišćana, nakon zabrane minareta u Švajcarskoj, zabrane nošenja islamskih velova u javnosti u Francuskoj i Belgiji i pokušaja zabrane ritualnog klanja stoke u Holandiji.

Bonus video: