demokratiji - leđa

Ruska Duma NVO proglasila - stranim agentima

Analitičari novi zakon smatraju sastavnim dijelom šire kampanje gušenja pobune koja je pratila povratak Vladimira Putina na funkciju predsjednika države
61 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 17:49h

Ruska Duma usvojila je zakon kojim se nevladine organizacije koje se finansiraju u inostranstvu nazivaju - "stranim agentima".

Novim zakonom uvode se stroge restrikcije za sve nevladine organizacije koje, prema procjeni vlasti, učestvuju u političkoj aktivnosti.

Jednom od meta zakona smatra se nevladina organizacija za praćenje izbora "Golos".

"Strani agent" je izraz koji se u vrijeme hladnog rata koristio kao sinonim za špijuna.

"Golos", koji se finansira iz SAD, otkrio je brojna kršenja izbornih pravila na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Rusiji.

Po novom zakonu, svaki materijal koji mnoge NVO distribuiraju moraće da se objavljuje uz upozorenje da je njegov autor "strani agent", a takve organizacije moraće i da dostave detaljan kvartalni izveštaj o poslovanju

Analitičari novi zakon smatraju sastavnim dijelom šire kampanje gušenja pobune koja je pratila povratak Vladimira Putina na funkciju predsjednika u maju.

"Golos", koji se izdržava novcem iz evropskih zemalja i SAD, pod velikim je pritiskom od novembra, kad je Putin optužio zapadne vlade da pokušavaju da utiču za ishod decembarskih parlamentarnih izbora finansiranjem ruskih nevladinih organizacija.

Državna televizija prikazala je emisiju kojom je, snimcima kofera punih dolara i tvrdnjama da "Golos" otvoreno podržava opoziciju, direktno napala tu nevladinu organizaciju, nakon čega je ista postala meta policijskih racija, pritvaranja i sajber napada.

Državna televizija prikazala je emisiju kojom je, snimcima kofera punih dolara i tvrdnjama da "Golos" otvoreno podržava opoziciju, direktno napala tu NVO, nakon čega je ista postala meta policijskih racija, pritvaranja i sajber napada

Ipak, hiljade posmatrača te organizacije pratile su parlamentarne izbore u decembru, a potom u martu i predsjedničke, na kojima je Putin dobio treći mandat.

"Golos" je na internet postavio i sajt sa hiljadama dokaza o kršenju izbornih pravila širom zemlje.

Po novom zakonu, svaki materijal koji takve grupe distribuiraju moraće da se objavljuje uz upozorenje da je njegov autor "strani agent", a takve organizacije moraće i da dostave detaljan kvartalni izveštaj o poslovanju.

Prekršioci novog zakona suočiće se sa novčanim kaznama do 5.000 rubalja (oko 150 dolara) za pojedince, 50.000 rubalja (1.150 dolara) za članove uprave i do milion rubalja (31.000 dolara) za same organizacije.

Svako ko nastavi rad u organizacijama koje su prekršile zakon biće kažnjen sa 300.000 rubalja (9.000 dolara) ili dvogodišnjom zatvorskom kaznom.

Borci za ljudska prava oštro su kritikovali zakon, prije svega definiciju "političkih aktivnosti".

Grupa će se, naime, smatrati političkom ako ima namjeru da na bilo kakav način utiče na javno mnjenje ili vladu.

Galerija