Nemiri u Belfastu: Sukob republikanskih i unionističkih demonstranata

Više stotina policajaca napadnuto je plinskim bombama, a jedan automobil je zapaljen kad su unionisti uz pratnju policije, prošli kroz katoličko predgrađe Ardojn u Belfastu
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 15:39h

U nemirima u Sjevernoj Irskoj ranjeno je devet policajaca nakon što su (probritanski) lojalisti marširali u sjevernom dijelu Belfasta u četvrtak, saopštila je policija.

Više stotina pripadnika interventnih jedinica policije napadnuto je plinskim bombama, a jedan automobil je zapaljen kad su lojalisti Narandžastog reda, uz pratnju policije, prošli kroz katoličko predgrađe Ardojn, javio je AFP.

Velika grupa (proirskih) republikanaca je dočekala učesnike parade koji su u koloni prolazili Ardojnom, nakon čega su iz suprotstavljenih grupa jedni drugima uzvikivali uvrijedljive riječi i provokacije.

Policijska služba Sjeverne Irske (PSNI) saopštila je da su policijski službenici lakše povrijeđeni, ali da su bezbjednosne snage suočene sa "značajnim neredima u područjima Brompton Parka i Balhom Roada".

PSNI je vodenim topovima pokušala rastjerati demonstrante na protestima koji su izbili nakon kontroverzne parade.

Republikanci, irski nacionalisti koji vjeruju u ujedinjenu Irsku, protive se maršu kojim unionisti iz Sjeverne Irske, koji su lojalni vlastima u Londonu, obilježavaju pobjedu kralja Vilijama III u bitci na Bojnu 1690. godine.

Galerija

Bonus video: