Modnu kuću „Valentino“ kupili Katarci

Analitičari očekuju da će sektor luksuzne robe i dalje privlačiti bogate investitore čak i u teškoj poslovnoj klimi
213 pregleda 1 komentar(a)
Šeika Mozah, Foto: Forums.thefashionspot.com
Šeika Mozah, Foto: Forums.thefashionspot.com
Ažurirano: 13.07.2012. 07:20h

Modna kuća „Valentino“ pridružila se dugom nizu poznatih kompanija koje više nijesu u vlasništvu Italijana, nakon što ju je za 700 miliona kupila kraljevska porodica Katara. Ovo je druga poznata modna kompanija koju su kupili zalivski investitori.

Osnivač kompanije 80-godišnji Valentino Garavani – prijatelj princeza, slavnih ličnosti i filmskih zvijezda – posljednju kolekciju je priredio 2008. godine. Deset godina kasnije, on i njegov partner Đankarlo Đameti, prodali su firmu za oko 300 miliona dolara jednom italijanskom konglomeratu. Posljednjih četiri godine, dizajn Valentinovih kolekcija je bio u rukama Marije Gracije Kjuri i Pjerpaola Pićola, koji je radio sa Garavanijem do njegovog penzionisanja.

Brend Valentino je postao poznat 1960-ih godina kada su haljine ovog kreatora nosile između ostalih princeza Margaret, Žaklina Kenedi Onazis i Odri Hepbern.

Portparol investitorske grupe „Mejhula for investments“, koja je novi vlasnik kompanije „Valentino”, je nagovijestio dalju ekspanziju rekavši da smatraju „Valentino” idealnom bazom za stvaranje šireg prisustva u sektoru luksuznih proizvoda.

Mada niko iz „Valentina” nije kazao ko je investitor iza Majhule, upućeni izvori za „Gardijan” su kazali da iza posla stoji katarska kraljevska porodica u čijem vlasništvu je i robna kuća Hardos.

„Valentino“ je najnoviji u nizu italijanskih luksuznih brendova koje su kupili strani investitori, što ukazuje da čak i u vrijeme kada Italija tone dublje u ekonomsku recesiju poznata imena opstaju.

Rotjers podsjeća da je prošle godine italijansku modnu kompaniju „Đanfranko Fere” kupila je „Pariz grup“ iz Dubaija.

U decembru 2010, luksuzni kineski maloprodajni lanac muške garderobe „Triniti LTD“ kupio je italijansku modnu kuću „Ćeruti“ za 70 miliona dolara.

Analitičari očekuju da će sektor luksuzne robe i dalje privlačiti bogate investitore čak i u teškoj poslovnoj klimi, naročito zbog toga što nema puno novih poslovnih projekata koji bi ih privukli. Kina i Bliski istok su sada glavni igrači na ovom tržištu, a one koji se tek pojavljuju očekuje žestoka borba, kažu analitičari.

Katarci imaju udio u akcijama počev od njemačkog proizvođača sportskih automobila „Porše“ do britanske banke Barklis. Analitičari kažu da je nove kupovine luksuznih kompanija pokrenula moderna supruga katarskog emira, Šeika Mozah, koja voli Valentinove haljine.

Bonus video: