Oštri rezovi španske vlade, hiljade demonstranata na ulicama

Jedna od novih mjera španske vlade povećanje PDV-a sa 18 na 21 odsto. Paket fiskalnog prilagođavanja smanjiće zarade i javne troškove za 65 milijardi eura u naredne dvije i po godine
0 komentar(a)
protest španskih rudara, Foto: Reuters
protest španskih rudara, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2012. 11:51h

Kako bi smanjila deficit i stala na put recesiji i rekordnoj nezaposlenosti, vlada Španije pribjegla je dodatnim, oštrim rezovima.

Iako je premijer Marijano Rahoj početkom godine obećao da neće povećati ni PDV ni druge poreze, dogodilo se suprotno. Mirni protesti protiv mjera štednje u centru Madrida, prerasli su u sukobe.

Paket fiskalnog prilagođavanja smanjiće zarade i javne troškove u iznosu od 65 milijardi eura u naredne dvije i po godine

Jedna od novih mjera je povećanje PDV-a sa 18 na 21 odsto. Cilj opravdava sredstvo, poručuje vlast, a španska privreda mora da se reformiše da bi bila konkurentna i sposobna da podstakne privredni rast i nova radna mjesta.

"Paket fiskalnog prilagođavanja smanjiće zarade i javne troškove u iznosu od 65 milijardi eura u naredne dvije i po godine. Iako sam ranije rekao da ću smanjiti poreze, okolnosti nalažu da ih povećam", poručio je premijer Španije Marijano Rahoj.

U španskom ministarstvu finansija kažu da je izbjegavanje plaćanja PDV-a postalo nacionalni sport, pa je Evropska unija, između ostalog, Madridu naložila povećanje poreza.

"Ukoliko Španija ne riješi probleme, euro će kroz nekoliko mjeseci nestati kao jedinstvena valuta, jer nema dovoljno novca za spašavanje ekonomije kakva je španska, a kamoli italijanska", tvrdi ekonomista Antonio Martins.

Jedino nema štednje gumenih metaka

Španci su bijesni, a protestu rudara u centru Madrida pridružilo se nekoliko hiljada građana, jer su mnogi nezadovoljni smanjenjem subvencija, pa su do prijestonice pješačili i po 500 kilometara.

Desetine hiljada rudara, pjevajući pjesme i bacajući petarde, prošli su u velikoj povorci centrom Madrida u znak protesta protiv vladinih oštrih mjera štednje, a neki su bacali kamenje, voće i boce na policiju. Nakon što su demonstranti srušili postavljene ograde, policija je krenula na njih, ispalivši nekoliko gumenih metaka.

"Akcije rudara samo su djelić opšteg narodnog protesta protiv mjera štednje, koje su urušile naš životni standard. Ja sam bio rudar i moja djeca su rudari. Moramo da se borimo za svjetliju budućnost", ističe jedan od protestanata.

Miran bunt je prerastao u sukobe sa policijom, a iz redova demonstranata letjeli su kamenje i staklene flaše - snage reda odgovorile su gumenim mecima. Povrijeđeno je i uhapšeno nekoliko osoba.

Bonus video: