Kameron: Srebrenicu ne smijemo zaboraviti, niti se ona smije negirati

"Važno je iskoristiti ovu priliku da se podsjeti na to i potvrdi ubjeđenje da svijet mora da djeluje na spriječavanju takvih zločina"
8 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 16:13h

Britanski premijer Dejvid Kameron, šef britanske diplomatije Vilijam Hejg i evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem podsjetili su da se danas navršava 17 godina od genocida u Srebrenici.

Kameron je izrazio najdublje saučešće ožalošćenim i svima onima koji su izgubili svoje najmilije tokom sukoba na Balkanu, saopštila je britanska ambasada u BiH.

"Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida počinjenog u Srebrenici, niti se on ikada smije negirati.

Važno je iskoristiti ovu priliku da se podsjeti na to i potvrdi ubjeđenje da svijet mora da djeluje na

"Iako njegovo suđenje nikad neće biti kompenzacija porodicama žrtava, nadam se da će ono pomoći građanima BiH da se okrenu svjetlijoj budućnosti", kazao je Kameron

On je ocijenio da je od 1995. godine napravljen značajan napredak ka dostizanju pravde za žrtve ratnih zločina na Balkanu.

Kameron je podsjetio da je u toku suđenje Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom što je, prema njegovoj ocjeni, i dokaz predanosti međunarodne zajednice da izvede pred lice pravde optužene za ratne zločine.

"Iako njegovo suđenje nikad neće biti kompenzacija porodicama žrtava, nadam se da će ono pomoći građanima BiH da se okrenu svjetlijoj budućnosti", kazao je on.

Sjećanje na žrtve

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg i evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem takođe su podsjetili na 17. godišnjicu genocida u Srebrenici.

"Sjećamo se žrtava", napisala je Malstrem na Tviteru

"Danas se sjećamo žrtava iz Srebrenice, njihovih porodica i prijatelja...

Ne zaboravite Srebrenicu", napisao je Hejg na Tviteru.

Komesarka Malmstrem podsjetila je da je danas "17 godina od genocida u Srebrenici".

"Sjećamo se žrtava", napisala je ona na Tviteru.

Jedinice Vojske Republike Srpske predvođene generalom Ratkom Mladićem ubile su u julu 1995. godine više od 8.000 ljudi, Bošnjaka iz Podrinja.

Zločin u Srebrenici je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično proglasio genocidom.

Galerija

Bonus video: