Nevolje oko obezbjeđivanja Olimpijade: Stanari neće rakete na krovu zgrade

Obavještajne službe su javile da su se razgovori među ekstremističkim grupama povećali uoči londonske Olimpijade
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 18:44h

Stanovnici 17-spratnice u Londonu su se obratili sudu ne bi li spriječili da se krov njihove zgrade upotrijebi za smještaj raketnog sistema tokom održavanja Olimpijskih igara.

Oni se žale jer smatraju da bi to njihovu zgradu moglo učiniti metom terorističkog napada.

Britanska vojska namjerava da postavi rakete zemlja-vazduh na šest mjesta u Londonu, kao mjeru obezbjeđenja Olimpijskih igara, koje će se održati od 27. jula do 12. avgusta.

Stanovnici zgrade "Fred Vig" u Lejtonstonu, u istočnom dijelu Londona, kažu da oni za to nisu pitani.

Zastupnik stanara je kazao da njegovi klijenti imaju opravdan strah da postavljanje raketnog sistema na krov njihove zgrade stvara rizik da sama zgrada postane meta terorističkog napada

Sudija Čarls Hadon Kejv rekao je da će sjutra donijeti presudu u tom slučaju.

Zastupnik stanara Mark Vilers rekao je da njegovi klijenti imaju "sasvim opravdan strah da postavljanje ili razmještaj raketnog sistema na krov 'Fred Viga' stvara dodatni rizik da sama zgrada postane meta terorističkog napada".

Stanari kažu da su tom odlukom narušena prava koja im garatuje Evropska konvencija o ljudskim pravima o zaštiti "prava pojedinca na privatni život i miran život u svom domu".

Rakete će biti smještene na još jednoj stambenoj zgradi, zatim na skladištu i poljoprivrednom imanju u Istočnom Londonu i duž padina u Južnom Londonu.

Ministar odbrane Filip Hamond rekao je da se prigovori mjerama bezbjednosti, koje podrazumijevaju i raspoređivanje 7.500 vojnika, stavljanje u pripravnost vojnih aviona u obližnjim bazama i nosača helikoptera na Temzi, odnose samo na "mali broj aktivnosti".

Obavještajne službe saopštile su da su se, kao što se očekivalo, razgovori među ekstremističkim grupama povećali uoči Olimpijade, ali da nema posebne ili pouzdane prijetnje Igrama.

Stanari "Fred Viga" smatraju da su im odlukom ministarstva odbrane narušena prava koja im garatuje Evropska konvencija o ljudskim pravima (Ilustracija)

Stepen opasnosti od terorističkog napada u Velikoj Britaniji je na sredini skale od sedam podioka, što označava jaku vjerovatnoću.

Prošle nedjelje je 14 osoba uhapšeno pod sumnjom da su učestvovale u terorističkim aktivnostima. Policija insistira da ti slučajevi nemaju veze sa Igrama.

Galerija

Bonus video: