Slovenija: Penzioneri protestuju pred zgradom vlade

Sindikat smatra da bi Slovenija morala uraditi ono što i većina država EU - više opteretiti kapital, bogate, a ne odlučiti se za sniženje poreza na dobit pravnih lica
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 17:50h

Sindikat penzionera Slovenije protestovao je danas pred zgradom vlade u Ljubljani protiv smanjenja penzija određenim grupama penzionera i ograničavanja prava na godišnji dodatak penzionerima.

Vlada je donijela Zakon o uravnoteženju javnih finansija kojim se predviđa smanjenje penzija za koje isplatu obezbjeđuje država iz budžeta.

Tim zakonom su posebno pogođeni pripadnici bivše JNA, bivši logoraši, kao i borci iz Drugog svjetskog rata.

Sindikat je pozvao vladu da povuče odredbu koja ograničava ili oduzima pravo na godišnji dodatak penzionerima sa penzijom iznad 622 eura

Na današnjem protestu na kojem je učestvovalo oko 150 penzionera, sekretar Sindikata Miloš Mikolič naglasio je da su "glavni problem penzioneri koji su plate primali izvan Slovenije" i da su oni "revolucionarnim zakonom o štednji osuđeni na siromaštvo".

On je još rekao da je "zakonom o uravnoteženju javnih finansija penzionerima počinjena teška nepravda, jer im je vlast oduzela već stečena prava, koja su bazirana na zakonima i posebnim propisima".

Mikolič je takođe pozvao vladu da povuče odredbu koja ograničava ili oduzima pravo na godišnji dodatak penzionerima sa penzijom iznad 622 eura, ocijenivši da je ta odredba "neustavna, jer pravo na dodatak imaju svi penzioneri".

Predsjednik Sindikata Glosa Dorovalica se danas usprotivio smanjenju vanrednih penzija naglasivši da je "pogrešno što vlada ne podnosi ljude koje narod poštuje već decenijama".

Predsjednik Saveza slobodnih sindikata Dušan Semolič je okupljenim novinarima izjavio da bi Slovenija morala uraditi ono što se radi u većini evropskih država - "više opteretiti kapital, bogate, a ne odlučiti se za sniženje poreza na dobit pravnih lica".

U Sloveniji je pored ostalih i ombudsman za ljudska prava uložio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o uravnoteženju javnih finansija.

Galerija

Bonus video: