Ukraden dio para za razvoj ruskog navigacionog sistema

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova otkrilo niz nezakonitih radnji u nacionalnom projektu ruskog navigacionog sistema "Glonass"
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 10:48h

Ruska državna agencija Ruski kosmički sistemi (RKS) neosnovano je potrošila više od 565 miliona rubalja (oko 13 miliona eura) za razradu ruskog navigacionog sistema "Glonass", saopštilo je danas Ministrastvo unutrašnjih poslova.

Po podacima ruskog Ministarstva, rukovodstvo RKS je osumnjičeno da je zaključivalo sporazume o naučno-istraživačkim radovima s komercijalnim organizacijama koje nisu imale ni odgovarajuću materijalno-tehničku bazu ni odgovarajuće specijaliste.

"Policija je ustanovila da su radove faktički izvršavali zaposleni u RKS, a isplate za navodno realizovane ugovore prevođene su na dvije firme 'ćerke'. Zatim su novčana sredstva izvođena iz legalnog obrta kroz lanac jednodnevnih firmi i otuđivana", navelo je ministarstvo.

Za navedene radnje podignuta je krivična prijava za zloupotrebu punomoćja s teškim posljedicama.

Podizanju krivične prijave prethodio je skandal između RKS i Ruske kosmičke agencije u martu ove godine. Šef Roskosmosa je tada optužio RKS za neosnovanu potrošnju milijardi rubalja iz državnog budžeta koji su bili namijenjeni razvijanju sistema "Glonas", što je RKS demantovao.

U sukob se umiješao potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin, koji je zabranio šefovima obije agencije da se javno optužuju "jer to nanosi značajnu štetu ruskoj kosmičkoj industriji".

Poslije toga, Roskomos je predao materijale prošlogodišnje provjere RKS.

Sistem satelitske navigacije "Glonass"

S kosmodroma Bajkonur 5. decembra prošle godine neuspješno je starovala raketa-nosač "Proton-M" s tri navigaciona sistema "Glonas-M". Oni nisu ni izbačeni u orbitu, a djelovi rakete pali su nedaleko od Havaja.

U slučaju uspjeha, start ruskog navigaciono-satelitskog sistema "Glonass", sličan po funkciji i razmjerama američkom GPS-u, imao bi globalni karakter.

Bonus video: