Italijanska vlada položila zakletvu: Di Majo i Salvini nasmijani

Prema proceduri, nova vlada sa 19 ministarstava zakleće se nakon tradicionalne predaje dužnosti prethodnog premijera Paola Đentilonija Konteu, a sljedeće nedjelje u parlamentu će biti održano izglasavanje povjerenja novom kabinetu
0 komentar(a)
Đuzepe Konte, Serđo Matarela, Foto: Reuters
Đuzepe Konte, Serđo Matarela, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2018. 15:53h

Nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontea položila je zakletvu u predsjedničkoj palati Kvirinale, skoro tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora, prenosi Tanjug.

Time je u posljednjem trenutku izbjegnuto prijevremeno glasanje.

Konte i njegova populistička vlada položili su zakletvu pred predsjednikom zemlje Serđom Matarelom.

Vlada je mješavina ministara iz dvije antisistemske i desničarske partije koji su obećali program u kome će biti Italija na prvom mjestu, što je zabrinulo EU.

Prvo je zakletvu položio Konte a za njim dvojica vicepremijera Luiđi Di Majo, šef antisistemskog Pokreta pet zvjezdica i Mateo Salvini, šef krajnje desničarske Lige, a zatim i ostali članovi vlade.

Poslije polaganja zakletve nova vlada treba da ode u sjedište vlade gdje će biti primopredaja vlasti između odlazećeg premijera Paola Đentilonija i Kontea.

Vlada još treba da dobije povjerenje oba doma parlamenta, a glasanje će vjerovatno biti početkom iduće nedjelje.

Eurospkeptični političari u Evropi pozdravili su novu italijansku vladu sastavljenu od Pokreta pet zvjezdica i desničarske Lige. Milanska berza je skočila pošto je sporazumom postignutim u posljednjem trenutku spriječeno održavanje prijevremenih izbora.

Ceremonija zakletve predstavlja vrhunac nedjelje pune političkih obrta i finansijskih previranja, u kojima su berze širom svijeta pale, a kamatne stope na italijanske obveznice porasle zbog prijetnji o održavanju novih izbora, u trećoj po veličini evropskoj privredi.

"Korijere dela sera" prenosi da su lideri članova vladajuće koalicije - Luiđi di Majo iz Pokreta pet zvjezdica i Mateo Salvini iz Lige nasmijani sjedjeli jedan pored drugog na ceremoniji, iako su pristigli odvojeno. Di Majo je sa ministrima iz Pokreta došao taksi vozilima, a Salvini sopstvenim automobilom.

Premijer Konte, malo poznati profesor privatnog prava kojeg je predložila populistička koalicija Pokreta pet zvjezdica i Lige, izjavio je ranije danas da je "pomalo uzbuđen" zbog polaganja zakletve.

"Da li sam uzbuđen? Pa jesam, malo uzbuđen jesam", izjavio je Konte jutros italijanskim novinarima koji su čekali da izađe iz kuće.

Novinari su ga u stopu pratili i sinoć, nakon što mu je predsjednik Serđo Matarela povjerio mandat za formiranje vladu, kada je Konte izašao iz kuće da bi otišao po picu u obližnjem restoranu, što je zabilježeno kao njegova prva večera na funkciji premijera.

Konte je sinoć predsjedniku Matareli predao spisak predloženih ministara, uključujući i euroskeptičnog Paola Savonu kome je pripao resor evropskih poslova, a zbog čijeg predlaganja za ministra ekonomije je Matarela odbio prvobitni Konteov kabinet.

Ekonomista Karlo Kotareli, koji se pojavio kao zamjena za Kontea, vratio je prethodno juče italijanskom predsjedniku mandat za formiranje vlade.

Konte je predstavljen kao 54-godišnji akademski stručnjak sa međunarodnim iskustvom, koji je studirao ili se bavio istraživanjem na Jejlu, Kembridžu i Sorboni, predavao na javnim, privatnim i katoličkim univerzitetima u Italiji, a u njegovoj biografiji piše i da se "usavršavao" na Njujorškom univerzitetu i Internacionalnom kulturnom institutu u Beču.

Međutim, "Korijere dela sera" je pisao da je bečki institut zapravo škola jezika, a da je dopisnik "Njujork tajmsa" iz Italije Džejson Horovic kontaktirao Njujorški univerzitet čija portparolka mu je u vezi sa Đuzepeom Konteom navela da "osobe tog imena nema u podacima bilo studenata bilo profesora".