Italija: Od poreza na stanove 9,5 milijardi eura

Od poreza na stanove u državnu blagajnu Italije je do sada stiglo 9,5 milijardi eura. Do kraja godine se očekuje konačna cifra od 21 milijardu eura.
67 pregleda 0 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.07.2012. 17:34h

Porez na imovinu je u Italiji ove godine ponovno uvela vlada premijera Marija Montija, nakon što je bio ukinut 2008. godine. Prva rata poreskog iznosa trebalo je da se plati do 18. juna, pa je uplaćeno nešto više od 9,5 milijardi eura, kako je saopštilo ministarstvo ekonomije i finansija Italije. Posljednju ratu poreza Italijani će morati da plate do 18. decembra i tada će ukuopno od poreza na imovinu u državnu blagajnu stići 21 milijarda eura.

Oko 24 miliona Italijana platilo je porez na imovinu. Iako su neke stranke, kao Sjeverna liga, pozivale na bojkot plaćanja poreza na imovinu, „preovladao je smisao za odgovornost i poreski obveznici su učinili što su trebali, odnosno platili su porez“, izjavio je podsekretar ministarstva ekonomije i finansija Vieri Ćeriani i naglasio da se možda ta činjenica da su Italijani ispunili svoju građansku dužnost previše potcjenjuje. Većina Italijana nisu utajivači poreza kakvim ih često prikazuju.

Ne samo što su platili novouvedeni porez na imovinu, već su i od ostalih poreza u prvih pet mjeseci ove godine platili za 2,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako je u državnu blagajnu pristiglo 149,5 milijardi eura od plaćenih poreza građana.

"Učinak recesije nije se osijetio na poreskim ulascima" prokomentarisao je Vieri Ćeriani.

Vlada Marija Montija uvela je dodatne mjere štednje, kojima će u naredne tri godine ostati u državnoj blagajni 23 milijarde eura. Ukinuće se više od polovine pokrajina i njihovih skupih administracija, odnosno njih 60 od 110 koliko ih ima u Italiji.

Smanjiće se za 18.000 broj kreveta u bolnicama, u pnziju će prije vremena otići državni službenici (20% zvaničnika i 10% običnih službenika), smanjiće se broj vojnika itd., Ukupno gledano za oko 250.000 će biti smanjen broj od 3.250.000 zaposlenih u državnim službama. Dok sindikati napadaju takve rezove, prema ispitivanju javnog mnjenja čak 70 posto Italijana ih podržava.

Štednja se osjetila i u prodavnicama. Od 7. jula počela je sezona rasprodaja odjeće i obuće, ali ispred trgovina nije bilo uobičajenih redova i gužvi Procjenjuje se da će biti za 10 do 20 posto manje kupovanja u tradicionalnoj ljetnjoj sezoni rasprodaja.

Bonus video: