Prva gej zastava zavijorila se u VB

Britanska vlada je prvi put istakla zastavu duginih boja, simbol gej populacije, na zgradi jednog od svojih ministarstava
60 pregleda 0 komentar(a)
Gej zastava, Foto: Rawstory.com
Gej zastava, Foto: Rawstory.com
Ažurirano: 06.07.2012. 16:58h

Nik Kleg, zamjenik britanskog premijera naložio je da se zastava postavi u Vajtholu, centralnoj ulici u Londonu gdje se nalaze nekoliko ministarstava, povodom svjetske Parade ponosa koja će se održati sjutra u britanskoj prestonici.

"Za sve treba da postoji prvi put", kazao je Kleg, lider Liberalno-demokratske partije, koja je u koaliciji na vlasti sa konzervativnom strankom.

"Postavljanje simbolične zastave u srcu Vajthola predstavlja mali, ali značajan dokaz da vlada i ova država podržavaju jednaka prava za sve", istakao je on.

Šarena zastava istaknuta je na zgradi ministarstva za koordinaciju centralne vlade.

Vlada se obavezala da će do 2015. legalizovati gej brakove u Engleskoj i Velsu, uprkos suprotstavljanju djela konzervativaca i verskih poglavara.

Homoseksualnim parovima je u Velikoj Britaniji od 2004. godine omogućeno registrovanje partnerstva, čime su praktično izjednačeni sa heteroseksualnim parovima, ali oni još ne mogu da imaju vjerska vjenčanja.

Bonus video: